Dünya emek mücadelesinden

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı muaksari@yahoo.com

KANADA: Sekiz aydır süren orman işçilerinin grevi sona erdi
Kanada’nın batı kıyısındaki Vancouver Adası’nda kurulu Western Forest Products şirketinde örgütlü Birleşik Çelik İşçileri Sendikası’na üye 3 bin orman işçisi, 8 ay süren çetin bir grevden sonra geçen hafta yeni 5 yıllık toplusözleşmeye imza attı ve grevi başarıyla sonlandırdı. İşverenin dayattığı vardiya program yerine işçilerin dediği oldu.

25 şehirdeki binlerce sağlık emekçisi eylem yaptı

Batı Kanada bölgesindeki Alberta eyaletinin 25 şehrinin 33 ilçesinde çalışan hemşire, doktor ve diğer sağlık emekçileri, Premier Jason Kenney Muhafazakâr hükümetinin eyalet sağlık bütçesini 2 milyar dolara kadar kısma planına karşı gösteriler düzenledi. Yakın tarihli bir hükümet raporu, eyaletteki sağlık hizmetlerinin kalitesini ciddi şekilde düşürecek özelleştirmeler ve sağlık hizmeti sunum süreçlerinin büyük bir şekilde yeniden yapılandırılmasını önermişti. Dört yıllığına ücretlerin dondurulması ve işten çıkarmalardan da söz edilmişti.

MEKSİKA: Enstitüde haksız ücret kesintileri üzerinde grev başladı

Veracruz İşçi Eğitimi Enstitüsü’nün (ICATVER) şubelerinde çalışan öğretmen ve yöneticiler, gelir vergisi ödemelerinden haksız kesinti yapılmasını protesto etmek için 10 Şubat’ta greve başladı. Grevciler, kesintilerin keyfi ve aşırı olduğunu, ICATVER’in uygulamalarında eşitsizlikler bulunduğunu, yönetimin kayırmacılık yaptığını ileri sürüyor.

Greve, 600 civarında öğretmenin çalıştığı 18 kampüste devam ediliyor.

BAHAMA ADALARI: Su ve kanalizasyon işçileri iş bıraktı

Su ve Kanalizasyon Şirketi (WSC)’nde çalışan Su ve Kanalizasyon Yönetimi Sendikası (WSMU) ve Bahamalar Kamu Hizmetleri ve Müttefik İşçiler Sendikası (BUSAWU) olmak üzere iki sendikanın üyesi işçiler, toplusözleşme için baskı yapmak üzere greve gitti. Grevin “kamu yararını tehdit ettiğini” iddia eden Çalışma Bakanı Dion Foulkes, anlaşmazlığı İş Mahkemesi’ne havale etti ve bu arada işçilerin işe geri dönmeleri gerektiğini söyledi. İşçileri daha da korkutmak için silahlı Kraliyet Bahamalar Savunma Gücü memurlarını “sabotaj eylemlerine” karşı korunmak için WSC işyerlerine gönderdi. İşçiler yine de grevi sürdürüyor.

ARJANTİN: Haksız biçimde işten atılan işçiler eylemde

Mauricio Macri (2015-2019) yönetimi sırasında Córdoba eyaletindeki Arjantin Uçak Fabrikası (FADEA)’ndaki işlerinden haksız biçimde çıkartılan işçiler, 13 Şubat’ta firmanın genel merkezinin önünde protesto gösterisi düzenledi. Kamu İşçileri Birliği (ATE)’nce düzenlenen eylemler sonucunda, Macri Dönemi Boyunca Çalışan Devlet Çalışanlarının İncelenmesi ve Yeniden Güçlendirilmesi Komisyonu (CORREDMA) oluşturuldu. ATE genel sekreteri Federico Giuliani La Nueva Mañana gazetesine verdiği demeçte, CORREDMA’nın hedefi “üretken aygıtı sökülmekten kurtarmaktır” dedi.

2016’dan 2019’a kadar en az 160 FADEA işçisi işinden oldu. Córdoba’daki diğer kamu - Ulusal Gıda Güvenliği ve Kalitesi Hizmeti, Aile Tarım Müsteşarlığı, ulaşım düzenlemesi, halk sağlığı ve sosyal sigorta acenteleri, Çalışma Bakanlığı, Ulusal Sivil Havacılık İdaresi, Ulusal Atom Enerjisi Komisyonu, Ulusal İletişim Hizmetleri ve Ulusal Endüstriyel Teknoloji Enstitüsü - işletmelerindeki eski işçiler bu yıllarda iş kayıplarına uğradı.
Protesto eylemi, işten çıkarılan işçilerin 180 gün boyunca yeniden işe alınmalarını geciktiren yeni bir kararnameye karşı yanıt niteliğinde. ATE, yeniden alım görüşmesi yapmak için FADEA yönetimi ile bir toplantı istiyor.

ABD: Havayolu ikram işçileri, sonuçsuz toplusözleşme görüşmelerine tepki gösteriyor

ABD’deki 15 havalimanında çalışan havayolu ikram işçileri, 15 Şubat’ta yoksulluk düzeyindeki ücretlerine dikkat çekmek için gösteriler düzenledi. San Francisco’da yaklaşık 200 işçi katıldı. 31 işçi American Airlines terminali dışında sivil itaatsizlik eylemi düzenlediği için tutuklandı. Honolulu Hawaii’de onlarca işçi Birleşik Hava Yolları kalkış terminalinin dışında protesto gösterisi yaptı.

2018’de Unite Here Sendikası, taşeronlar tarafından istihdam edilen binlerce ikram işçisini sendikalaştırabilmişti. Ancak yaklaşık bir yıldır süren görüşmelere karşın, hiçbir gelişme olmadı. Ulusal Arabuluculuk Kurulu’nda görüşmeler Mart ayı sonuna kadar sürecek.

Unite Here Sendikası, LSeap Sky Chefs tarafından Minneapolis-St. Minnesota’daki Paul International havalimanı işçilerin yüzde 47’sinin sigortasız olduğunu açıkladı.