Dünya emek mücadelesinden

Mutahhar Aksarı

YUNANİSTAN

Kamu emekçilerinden 24 saatlik grev

Kamu emekçileri geçen salı günü 24 saat grev yaptı. Emekçiler Atina'daki parlamento binasının önünde Syntagma Meydanı'na yürüdü. Grev, Kamu Sektörü Sendikası (ADEDY), Hastane İşçileri Sendikası (POEDIN) ve Tüccar Denizciler Sendikası (PENEN) tarafından düzenlendi. Atina'da demiryolu ve otobüs çalışanları da dahil olmak üzere ulaşım işçileri şehir trafiğini durdurdu. Tüccar denizciler, adalara feribot seferlerini yapmadı.

Grev, muhafazakar Yeni Demokrasi (ND) hükümeti tarafından önerilen emekli maaşlarına karşıydı. Hükümet, sosyal güvenlik sisteminin bazı bölümlerini özelleştirmek istiyor.

İTALYA

Cenova liman işçilerinden silah boykotu

Cenova liman işçileri, Suudi Arabistan gemisi Bahri Yanbu'nun limana yanaşmasını engellemek için Cenova bölgesindeki diğer işçilere çağrı yaptı. Geminin bugün gelmesi planlanıyor. Gemiye yüklenecek silahlar Yemen'e götürülecek.

AVUSTURYA

Bakım emekçileri greve çıkacak

Yaklaşık 125 bin bakım emekçisi, 35 saatlik çalışma haftası için greve çıkacak. GPA-djp ve VİDA Sendikası üyeleri özel hemşirelik, sağlık ve sosyal sektörlerde çalışıyor. Sendikalar grev için henüz bir tarih belirlemedi. İşverenlerle görüşmeler sürüyor.

FRANSA

Kayak merkezinde Macron’a karşı grev

Fransız Alpleri ve Pireneler'deki kayak merkezlerinde çalışan telesiyej işçileri de dahil olmak üzere yüzlerce mevsimlik işçi, 15 Şubat Cumartesi günü eylem yaptı. FO ve CGT Sendikası üyeleri, Macron'un mevsimlik işçileri olumsuz biçimde etkileyen değişikliklerine karşı çıkıyor. Değişikliklere göre; güvencesiz istihdam edilen işçiler, mevcut dört ay yerine, en son iş sözleşmelerinin sona ermesinden altı ay sonrasına kadar işsizlik ödeneği alamayacaklar.

İRLANDA

Bakım merkezinde grev var

Mayo ilçesinin Ballindine bölgesindeki Alzheimer hastalarına hizmet veren yaklaşık 40 personel önümüzdeki cuma günü grev yapacak.

Endüstriyel Profesyonel ve Teknik Hizmetler Sendikası, 2008 krizinden sonra kesilen maaşların ödenmesini istiyor.

İNGİLTERE

Grev birinci ayında

Londra'daki İngiltere Dışişleri ve Milletler Topluluğu Ofisi’nde (FCO) çalışan taşeron personelin grevi, birinci ayında. Taşeron şirket INTERVERSE tarafından istihdam edilen Kamu ve Ticari Hizmetler Sendikası üyeleri; FCO'da temizlik, ikram ve bakım hizmetleri yapıyor. Geçen yılın mart ayından bu yana anlaşmazlık yaşanıyordu. 2019'da da 18 gün grev yapılmıştı. Anlaşmazlık konuları arasında sendikanın tanınması, tüm personel için tam hastalık ödemesi ve mevcut günlük ödemeler yerine aylık maaş ödemeleri yapılması bulunmakta. Ayrıca ücret ve fazla mesai oranlarındaki kesintiler de protesto ediliyor.

ARNAVUTLUK

Kamu emekçileri açlık grevi yapıyor

Güney Arnavutluk'taki Pocem su pompa istasyonu ve elektrik trafo merkezindeki 16 işçiden 6’sı 13 Şubat'ta açlık grevine başladı. Tesisler Ballsh kentine su ve elektrik sağlıyor. İşçilere son 27 aydır maaş ödenmiyordu, ancak işçiler su ve güç kaynaklarını koruyorlardı. Grevcilerden biri altyapı ve enerjiden sorumlu bakana çözüm çağrısında bulundu.

İRAN

Petrokimya işçileri eylem yaptı

Khuzestan eyaletindeki Mahshahr Petrol Ürünleri Dağıtım Şirketi’nden yaklaşık 30 petrokimya işçisi, 17 Şubat Pazartesi günü şirket binası önünde gösteri düzenledi. İşçiler mali sorunlar yüzünden üç ay önce işten çıkarılmalarını protesto etti. İran'ın ham petrol ihracatı, bir yıl önce uygulanmaya başlanan ABD yaptırımları nedeniyle yüzde 80 oranında azaldı.

SUDAN

Hekimler maaş ve atamalar konusunda rahatsız

Hekimler, ödenmeyen maaşları ve atamalarda yaşanan sıkıntılar nedeniyle 17 Şubat Pazartesi günü iki hastanede greve gitti. Sudan Limanı'ndaki Osman Digna Hastanesi'ndeki hekimlere aylardır maaş ödenmiyor.