Dünya emek mücadelesinden

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı muaksari@yahoo.com

HİNDİSTAN: Toplutaşıma işçileri eylemdeydi

Tamil Nadu Devlet Taşımacılık Şirketi’nden (TNSTC) yüzlerce işçi, 12 Şubat’ta Chennai’de daha yüksek ücret ve ödenekler de içinde olmak üzere çeşitli talepleri için eylem yaptı. Sendika Eşgüdüm Komitesi, hükümetten herhangi bir yanıt gelmediği takdirde 10 Mart için bir eylem daha planlandığını söyledi. İşçiler ayrıca bina altyapısının iyileştirilmesini istiyor. 2017’de, Nagapattinam’da bir otobüs garajının çatısı çökmüş, 8 işçi ölmüş ve çoğu da yaralanmıştı.

Sözleşmeli işçiler süresiz açlık grevinde

Batı Hindistan Maharashtra eyaletindeki Pune Belediye Şirketi’nin (PMC) sağlık ve güvenlik bölümlerinde çalışan yaklaşık 30 sözleşmeli işçi, 17 Şubat Pazartesi günü iş bıraktı ve asgari ücret yasalarına uygun ücret talebi için süresiz açlık grevine başladı. Sendika, vasıflı işçi için ücretin ayda 14 bin rupiye (196 dolar), yarı vasıflı için 13 bin rupi’ye ve vasıfsız için 11 bin 500 rupiye çıkarılmasını istiyor. İşçiler şu anda 6 ile 9 bin rupi arasında ücret alıyor.

PAKİSTAN: Pencap’ta kamu emekçileri iş bıraktı

Pencap eyaletinin güneydoğusundaki Bahawalnagar kenti Tarım Bakanlığı’nda çalışanlar, 18 Şubat Salı günü iş bıraktı ve uzun çalışma saatlerini protesto etti. Çalışanlar, personel yetersizliği nedeniyle işlerinin bir parçası olmayan görevleri de yerine getirmek zorunda olduklarını söylüyor.

MYANMAR: Ayakkabı fabrikasında grev

Myanmar’ın en büyük şehri Yangon’daki Shwe Lin Pan sanayi bölgesinde kurulu Li Kyan Ayakkabı fabrikasında çalışan yüzlerce işçi, ücretlerine zam yapılması için 20 Şubat Perşembe günü greve gitti. Bin 900 işçi ayrıca, yıllık ikramiyelerinin ödenmesini ve eğitim kurslarına katılan öğrenci işçilere maddi kolaylık sağlanmasını istiyor.

AVUSTRALYA: 250 bagaj taşıyıcısı yine greve çıktı

Qantas Havayolları’nın yan kuruluşu Jetstar Havayolu Şirketi’nde çalışan yaklaşık 250 bagaj taşıyıcısı, önerilen ücret konusundaki anlaşmazlık nedeniyle 19 Şubat Çarşamba günü Avustralya’daki altı havaalimanında 24 saat süren bir yürüyüş yaptı. Jetstar; Sydney, Melbourne, Avalon, Brisbane, Cairns ve Adelaide havaalimanlarından yapacağı 48 yurtiçi uçuşu iptal etmek zorunda kaldı. Jetstar’ın önerdiği ücret, Qantas grubundaki en düşük ücret.

Binlerce demiryolu işçisi yeniden iş bıraktı

Victoria eyaletinin demiryolu ve tramvay banliyö ağlarında çalışan Demiryolu Tramvay ve Otobüs Sendikası (RTBU) üyesi binlerce işçi, yeniden greve başladı. Melbourne’ün özel tramvay ağından yaklaşık bin 500 makinist ve müşteri destek çalışanı, 17 Şubat Pazartesi ve 20 Şubat Perşembe günleri saat 10.00 ile 14.00 arasında iş bıraktı. İşçiler mart ayının ilk iki haftasında 6 kez daha grev yapmayı planlıyor.