Dünya emek mücadelesinden

FRANSA

On binlerce işçi ayakta

İşçiler, Macron hükümetinin emeklilik ikramiyeleri konusundaki değişiklik girişimlerini protesto etmek için 3 Mart Salı günü yürüyüşler düzenledi. Diğer şehirlerin yanı sıra Paris ve Marsilya’da yürüyüşler vardı. Gençlik ve sarı yelek protestocuları da dahil on binlerce işçi, hükümet politikalarına karşı sürekli mücadele ediyor. CGT’nin yanı sıra FO, CFE-CGC ve FSU sendikalarının üyeleri de yürüyüşlere katıldı.

İSRAİL

Havayolu şirketinde işten çıkarmalar

İsrail havayolu El Al, 60 stajyer pilot ve 100 kabin görevlisini işten attı. Şirket, koronavirüsün yayılması konusundaki endişeler nedeniyle yaşanan uçuş iptallerinin yarattığı mali sorunları öne sürüyor. İsrail finans gazetesi Globes’a göre bin çalışan işinden olacak. Binlerce El Al çalışanı, işten çıkarmaları protesto etmek için 2 Mart Pazar günü acil bir toplantı yaptı.

GÜNEY AFRİKA

Sağlık emekçileri grevdeydi: Hastane onarılsın

Uitenhage KwaNobuhle’deki Laetitia Bam Day Hastanesi sağlık emekçileri, 3 Mart Pazartesi günü iş bıraktı. Ulusal Eğitim, Sağlık ve Müttefik İşçi Sendikası (NEHAWU) üyesi 100 emekçi, R3.9 milyar tutarındaki hastane onarımının askıya alınmasını protesto etti. Sağlık emekçileri, havalandırma ve klima eksikliği gibi hastalığın yayılmasını teşvik eden tehlikeli koşullar altında çalışamayacakları söylüyor. Hastane günde 900 hastayı tedavi ediyor.

Havayolu işçileri görevden almalara karşı

Geçtiğimiz yıl 2 milyon yolcuya hizmet veren Güney Afrika’nın en büyük özel havayolu şirketi Airlink’in 7 işçiyi işten atmasını protesto etmek için işçiler, 28 Şubat Cuma günü OR Tambo Uluslararası Havalimanı’na (ORTIA) yürüyüş yaptı. İşçiler, Güney Afrika Ulaştırma ve Müttefik İşçiler Sendikası (SATAWU) üyesiydi.