Dünya emek mücadelesinden

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı muaksari@yahoo.com

HİNDİSTAN: Gujarat’ta şeker kamışı işçileri zam istiyor

Güney Gujarat’ta şeker kamışı kesimi yapan yaklaşık 150 bin işçi; ücretlerine zam yapılması, daha iyi çalışma ve yaşam koşulları ile sosyal güvenlik için beş yıldır yürüttükleri bir kampanya kapsamında 28 Şubat’ta greve başladı. Majoor Adhikar Manch Sendikası’na üye olan kabilelerden gelmiş göçmen işçiler, 15 şeker fabrikası için şeker kamışı kesimi yapmıştı.

Sendika lideri basına verdiği demeçte, işçilerin günde 12 ile 14 saat çalıştığını ancak günlük 250 rupi ödendiğini söyledi. İşçiler, günlük ücretlerinin 400 rupiye çıkarılmasını istiyor.

BENGALDEŞ: Kamyon sürücüleri ile depo işçileri grevde

Chittagong kentinde kurulu 19 özel depodaki 850 ana taşıyıcıdan gelen sürücü ve işçiler, 26 ve 27 Şubat’tan bu yana grevdeler. Grev, Chittagong Limanı’nda 4 binden fazla konteyner ile iç rıhtım tesislerindeki 60 bin konteynerin hareketini durdurdu. İşçiler; işverenlerin kendilerine randevu mektupları, yeni işe alımlar için kimlik kartları ve tüm ağır araç sürücüleri için lisans vermelerini istiyor.

Prime Mover-Trailer Sramik Sendikası’na göre, ülke çapında yaklaşık 16.000 işçi istihdam eden 8.000 ana taşıyıcı bulunmakta. Bu işçilerin çoğunun ağır araç kullanma lisansı yok.

SRİ LANKA: Denetim bürosu çalışanları süresiz grevde

Denetim Hizmetleri çalışanları, 2 Mart Pazartesi günü devlet hizmetinin bir parçası olmalarını ve ülke genelindeki tüm denetçilerin kamu hizmetlerine alınmalarını talep etmek için süresiz grev başlattı. Sri Lanka Denetim Müfettişleri Hizmet Sendikası önderliğindeki grevciler, bir gün önce başkent Colombo’daki Lipton kavşağında gösteri yaptı.

MYANMAR: İşverenler işleri yeniden yapılandırmak ve işçi çıkarmak için virüs salgınını kullanıyor

4 Mart Çarşamba günü Myanmar Çalışma Bakanlığı, Yangon ve Bagon bölgelerindeki 13 fabrikanın Ocak ayından bu yana kalıcı ya da geçici olarak kapatıldığını ya da işçi sayısını azalttığını gösteren rakamlar yayınladı. En başta giyim ardından ayakkabı, çelik, ahşap, kâğıt ve matbaa fabrikaları geliyor. Açıklanan rakamlara göre en az 3.000 işçi işini kaybetmiş.

Hükümet ve işverenler hammadde ve sipariş eksikliğinden dolayı koronavirüs krizini suçlarken, 10 sendika ve işçi hakları örgütü 3 Mart Salı günü yaptıkları açıklamada, işverenlerin koronavirüsü işçilerin fabrikalardaki örgütlenmelerini kırmak için bir bahane olarak kullandıklarını iddia etti.
Ticaret ve Sanayi Federasyonu; virüsün vurduğu fabrikalardaki grevleri yasaklamak, işten çıkarılırken yapılan ödemeleri azaltmak ve Mayıs’tan Eylül’e kadar olan asgari ücret artışında gecikme çağrısı yapmak için virüs krizini kullanıyor.

TAYVAN: Thai Havayolu bakım işçileri işten çıkarmaları protesto etti

Rayong’daki U-Tapao Uluslararası Havalimanı’nda yer alan Thai Airways Uluslararası bakım tesisinden 100 bakım işçisi, Başbakan Prayut Chan-o-cha hurda tesisinin yeniden yerleştirilmesini planlamak için 2 Mart Pazartesi günü Tayland hükümeti şikayet bürosuna yürüdü.

Havayolu yetkililerine hükümet tarafından yılsonuna kadar havalimanı ve Airport City projesinin genişletilmesi için tesisin taşınması gerektiği söylendi. Bakım deposundaki 1.500 işçi, durumdan olumsuz etkilenecek.