Dünya emek mücadelesinden

MUTAHHAR AKSARI

Şili: Eşitsizliğe karşı protestolar

Şili’de eğitimdeki eşitsizliğe, düşük ücretlere, hayat pahalılığına ve insan haklarına yönelik saldırılara karşı protestolar devam ediyor. Polis, 6 Mart’ta Santiago Italia Plaza’daki bir protestoda kullandığı gaz bombasıyla en az üç genci yaraladı. Çatışmalarda protestocular bazı polis arabalarını yaktı. Cumhurbaşkanı Sebastián Piñera’nın sağcı politikaları eşitsizliği ve baskıları körüklüyor.

Arjantin: İşçiler zamanında ücret istiyor

Güney Arjantin’in Chubut eyaletinin başkenti Rawson’da, Chubut Yol İşçileri Sendikası (SİTRAVİCH) üyeleri, gecikmiş ücretlerinin ödenmesi için 5 Mart’ta eylem yaptı. Sendika Başkanı Milani’ye göre, devletin işçiye borcu çok. Aynı gün Chubut Devlet İşçileri Derneği üyeleri de 72 saatlik bir grev başlatmıştı.

Meksika:Üniversite çalışanları greve gitti

Texcoco’daki Chapingo Özerk Üniversitesi İşçi Sendikası (STUACH) işçileri, üç ay süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine 7 Mart sabahı greve gitti. Üniversite, sendikanın yüzde 3,4’lük bir ücret artışı ve yüzde 1,8’lik ikramiye taleplerini karşılamadı.

ABD: Michigan’da sürücüler grevde

Monroe, Michigan’daki Sygma Network dağıtım tesisinde çalışan Teamsters Local 337 üyesi 120’den fazla sürücü, haksız uygulamaları protesto etmek için geçen hafta sonu greve gitti. Sygma Network müşterileri arasında zincir restoranlar, kurumlar; Wendy’s, Arby’s ve Panera Bread’i de içeren şirketler bulunuyor. Teamsters, şirket ile dağınık yerlerde çalışan 10 binden fazla üyesi olduğunu iddia ediyor. Sygma, dünyanın en büyük gıda hizmeti ve tedarik şirketlerinden biri olan çokuluslu Sysco gıdalarının yan kuruluşu. Şirketin ABD’de 6,7 milyar dolar geliri ve 4 binden fazla çalışanı var.