Dünya emek mücadelesinden

MUTAHHAR AKSARI

İzlanda:Başkent belediyesinde grev anlaşmayla bitti

İzlanda'nın başkenti Reykjavik'te, 9 Mart Pazartesi günü başta kadın belediye çalışanları olmak üzere EFLING Sendikası’na üye yaklaşık bin 800 düşük ücretli işçi, üç haftalık bir grev başlattı. Greve kreş çalışanları, temizlikçiler, çöpçüler ile yol bakım işçileri katıldı. Sendika ve Reykjavik Belediyesi, en düşük ücret lehine ağırlıklı bir ücret artışı ve çalışma saatlerinde azalma da dahil olmak üzere şartlar üzerinde anlaştı. Belediye işçileri işbaşı yaptıklarında, başkente bitişik belediyelerde çalışan yaklaşık 300 EFLING üyesi ücret artışı için greve başladı.

İngiltere: Demiryolu gıda işçilerinden 3 günlük grev

Başkent Londra'daki Paddington istasyonunda bulunan Rail Gourmet'te Demiryolu, Denizcilik ve Taşımacılık (RMT) Sendikası’na üye işçiler 11 Çarşamba gününden itibaren üç gün boyunca grev yaptı. Yolculuklarda satılan yiyecekleri hazırlayan işçiler, tehlikeli çalışma koşullarını protesto etti. Öte yandan taşeron şirket çalışanı yaklaşık 250 çöpçü, 9 Mart Pazartesi günü sekiz günlük grev başlattı. 150 Unite Sendikası üyesinin taşeron Veolia şirketinden toplam 9 bin pound tutarında alacağı var.

Güney Kıbrıs:Elektrik Kurumu’nda iş bırakma eylemi

Kıbrıs Elektrik Kurumu (EAC) işçileri 18 Mart'ta 24 saat, ardından 26 Mart'ta 48 saat grev yapacak. İşçiler, sağlık fonunun finansmanı ve personel kıtlığı gibi konulara dikkat çekiyor. Son birkaç ay içinde iki ya da sekiz saatlik kısa grevler yapılmıştı.

Lübnan: Üniversite hastanesinde personel yetersizliği

Beyrut'taki Refik Hariri Üniversite Hastanesi (RHUH) personeli, 12 Mart Perşembe günü greve başladı. RHUH, Lübnan'daki koronavirüs salgını ile mücadelenin ön saflarında yer alıyor. Ülkede Covid-19 virüsü bulaşan 61 vaka bulunmakta. İki ölüm gerçekleşmiş. Hastanede çalışan personel sayısı yetersiz.

Güney Afrika: Krom madenlerinde oturma eylemi sürüyo

Rustenburg'da bir krom madenini işgal eden Güney Afrikalı madenciler, açlık grevinde. 142 madenci, yöneticileri yolsuzlukla suçluyor ve görevden alınmalarını istiyor. Ayrıca güvenli çalışma koşulları ve yaşam ücreti talep ediyorlar. Bunlar için de 17 Şubat'tan beri LanXess Chrome Madeni'nde oturma eylemindeler. Ulusal Metal İşçileri Sendikası, üst düzey maden yöneticilerini, yöneticilere ait sözleşmeli şirketlere dış kaynak kullandırmakla suçluyor.

Zimbabve: Hemşireler kötü çalışma koşullarına tepkili

Öfkeli hemşireler, 9 Mart Pazartesi günü Bulawayo'daki Mpilo hastanesindeki kötü çalışma koşullarına tepki gösterdi. Sağlık emekçileri de dahil olmak üzere kamu sektörü çalışanları, ücretlerin ABD doları olarak ödenmesini talep etmek için daha önce aylarca grev yapmıştı. Enflasyon yüzde 600 olduğundan, işçi ücretleri seyahat masraflarını dahi karşılayamıyor.

Hindistan: Çay plantasyon işçileri grevde

Assam eyaletinin sanayi şehri Dibrugarh'daki yüzlerce çay plantasyon işçisi, 6 Mart'ta günlük ücretlerine zam yapılması için greve gitti. Bokpara ve Sessa çay sitelerindeki grev, Assam Tüm Çay İşçileri Öğrenci Derneği’nce düzenlendi. Brahmaputra ve Barak vadilerindeki işçilere günlük 167 rupi ve 145 rupi ödeniyor. İşçiler günlük ücretin en az 351 rupi (5 dolar) olmasını istiyor.