Dünya emek mücadelesinden

MUTAHHAR AKSARI

BREZİLYA

Sağlık çalışanları Bolsonaro rejimine karşı yürüdü

Río de Janeiro’da sağlık çalışanları 27 Mayıs’ta Başkan Bolsonaro ve Başkan Yardımcısı Mouão’nun görevden alınması talebiyle bir yürüyüş gerçekleştirdi. Emekçiler, Brezilya’daki Covid-19 salgınının patlayarak büyümesine izin veren hükümet politikalarına ve gecekondu bölgelerinde (favela) yaşanan polis şiddetine karşı çıkıyor.


MEKSİKA

Kuryeler Meksika ve Kosta Rika’da eyleme geçti

Çoğunluğunu geçici olarak istihdam edilen gençlerin oluşturduğu kuryeler, 27 Mayıs’ta Mexico City şehir merkezindeki Devrim Anıtı’nın önünde sona eren bir yürüyüş yaptı. Bakkal ve gıda dağıtım şirketlerinde çalışan, çoğu yüz maskesi takmış yüzlerce genç, bisiklet ve motosikletleriyle tarihi anıtın önüne geldi. Göstericiler, Covid-19 virüsünün kurbanı olan ya da trafik kazalarından ölen arkadaşlarını anan pankartlar taşıdı ve tazminat vermeyi reddeden işverenleri, ölen arkadaşlarının ailelerini yoksul bırakmakla suçladı.


URUGUAY

İşçiler kemer sıkmaya karşı

Uruguay Sosyal Kalkınma Bakanlığı (MIDES) tarafından istihdam edilen yarı zamanlı işçiler, geçen perşembe günü hükümetin kemer sıkma politikalarının bir parçası olarak güvencesiz çalıştırılmalarını ve sosyal hizmetlerdeki kesintileri protesto etmek için Montevideo’daki MIDES ofisleri önünde bir araya geldi. Mitingde MIDES çalışanları güvencesizliğin ve sosyal hizmetlerdeki kesintilerin son bulmasını talep etti.


ABD

555 işçi virüs kaptı, domuz eti tesisi kapandı

Iowa eyalet sağlık yetkilileri 28 Mayıs’ta, Tyson’ın Storm Lake domuz eti işleme tesisinde 555 işçinin Covid-19 testinin pozitif çıktığını doğruladı. 2 bin 400 işçinin çalıştırıldığı tesis kapatıldı.