Dünya emek mücadelesinden

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

HOLLANDA: İşçilerin Tata Steel’deki grevleri
IJmuiden fabrikasındaki Tata Çelik işçileri, şirketin bin kişiyi işten çıkarma planlarını protesto etmek için 17 Haziran Çarşamba günü iş bıraktı. Büro çalışanları da iş bırakan 2 bin işçiye katılarak eyleme destek verdi.

YUNANİSTAN: Başkentte sağlık çalışanları yürüdü
Sağlık çalışanları, yetkililerle görüşmek üzere 16 Haziran Salı günü Atina’daki Sağlık Bakanlığı’na yürüdü. Yunan Doktorlar Birliği ve Ulusal Kamu Hastane Çalışanları Birliği (POEDIN) üyeleri, sağlık sisteminin yeteri kadar fonlanmamasını protesto etti ve personel yetersizliğinin giderilmesi çağrısında bulundu. Eylemciler ayrıca, Covid-19 kriziyle başa çıkmak için görevlendirilen geçici personelin kalıcı olarak işe alınmasını istedi.

İNGİLTERE: Hastanedeki ölümler protesto edildi
Londra’nın dışındaki St Georges Hospital Tooting önünde 15 Haziran Pazartesi günü bir protesto gösterisi düzenlendi. GMB Sendikası üyeleri tarafından düzenlenen eylem, Uluslararası Temizleyiciler Adalet Günü’nde gerçekleşti. Eylemde, hastanede Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren iki temizlik işçisi anıldı.

İRAN: Şeker işçileri yeniden grevde
İran’daki Haft Tappeh Şeker Kamışı Şirketi işçileri 15 Haziran Pazartesi günü iş bıraktı. İşçiler, şeker kamışı fabrikasının dışında, taraftarların da katıldığı bir protesto eylemi düzenledi. İşçilerin talepleri arasında ücretlerinin ödenmesi, işten çıkarılan işçilerin geri alınması ve şirketin yeniden kamulaştırılması yer aldı. Haft Tappeh Şeker Kamışı İşçileri Sendikası üyeleri, son üç buçuk yıl boyunca bir dizi grev ve kitlesel protesto gösterisi gerçekleştirdi. Haft Tappeh, İran’ın en eski şeker fabrikası. 2015 yılında özelleştirildiği için ücretler ve koşullar kötüleşti.

GÜNEY AFRİKA: Soweto’daki işçiler Covid-19 tehlikesi yüzünden çalışmayı reddediyor
Soweto Johannesburg’daki üç Shoprite mağazası, işçiler çalışmayı reddettiği 10 Haziran’da kapatıldı. İşçiler, 7 yöneticinin Covid-19 testi pozitif çıktıktan sonra kendilerine hastalık bulaşmasından korkuyordu.

Öte yandan Doğu Cape eyaletindeki Livingstone Hastanesi’nde çalışan yardımcı işçiler, fazla mesai için ücret almazlarsa grev eylemlerine başlayacaklarını açıkladı. Temizlik işçileri, hamallar, aşçılar ve çamaşırhane çalışanları, personel eksikliği olduğunu söylüyor. İşçiler ayrıca daha fazla kişisel koruyucu donanım (KKD) ve Covid-19 hasta koğuşlarının düzenli olarak dezenfekte edilmesini talep ediyor.

NİJERYA: Öğretim elemanlarına 11 aydır maaş ödenmiyor
Ekiadolor’daki Edo Eyaleti Eğitim Koleji’nde çalışan öğretim elemanları, 11 ay boyunca herhangi bir ücret ya da emekli maaşı ödenmeksizin çalıştırılmayı protesto etti. Protestoda, Benin Devlet Hizmet Başkanı (HoS) Anthony Okungbowa’ya hitap edildi. Personel, ailelerinin çektiği acıyı ve salgın sürecinde yaşadıklarını anlattı.

LİBERYA: Atık toplayıcıları ücretlerin ödenmesini istedi
Geri Kazanılan Liberya Plajları ve Su Yolları Programı tarafından istihdam edilen yaklaşık 4 bin atık toplayıcı, 21 ay boyunca ücretlerin ödenmemesi üzerine bir protesto eylemi düzenlemeye hazırlanıyor.

Fotoğraf: Nima Pouryaghoub (twitter.com/NiPy1970)