Dünya emek mücadelesinden

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

HİNDİSTAN: Nagaland eyaletinde sağlık çalışanları grevde

Bin 800’den fazla Ulusal Sağlık Misyonu (NHM) çalışanı, 14 Haziran’da Hindistan’ın kuzeydoğusundaki Nagaland eyaletinin başkenti Kohima’da greve başladı. Cankurtaran şoförleri, laboratuvar teknisyenleri, hemşireler, diş hekimleri ve diğer hekimlerin de katıldığı grevi, üyesi oldukları Nagaland Ulusal Sağlık Misyonu Çalışanları Derneği (NEAN) örgütledi.

Grevciler, aynı seviyedeki diğer devlet sağlığı çalışanlarıyla eşit ücret ve aynı hakları talep etti. Dernek, grevi 16 Haziran’da 15 gün boyunca askıya aldı ve eyalet hükümeti ile görüşmelere başladı.


Tekstil işçileri ücret kesintilerine karşı çıktı

Hükümetin sahip olduğu Ulusal Tekstil Şirketi’nden (National Textile Corporation-NTC) 100 işçi, mayıs ayı maaşlarının tam olarak ödenmesini talep etmek için 17 Haziran Çarşamba günü şirketin merkezini işgal etti. Yönetim, işçilerin, koronavirüs karantinası nedeniyle maaşlarının sadece yarısını alacağını açıkladı. Ofis protestosu öncesinde 16 Haziran’da işyerlerinin yakınında gösteriler yapıldı.

Tekstil Bakanlığı tarafından kontrol edilen Ulusal Tekstil Şirketi, Hindistan’da 23 fabrika işletiyor ve bu fabrikalar yılda yaklaşık 55 milyon kilogram iplik ve 20 milyon metre kumaş üretiyor. Şirketin yaklaşık 7 bin 800 çalışanı var.

SRİ LANKA: Hastane çalışanları ücret kesintilerine karşı iş bıraktı

Sri Lanka’nın Güney eyaletindeki Balapitiya Hükümet Hastanesi’ndeki yardımcı sağlık işçileri, 11 Haziran’dan beri grevde. Görevliler, sürücüler, telefon operatörleri, terziler ve diğer işçiler nisan ayından bu yana fazla mesai ödemelerini talep ediyor. Bölgedeki tüm devlet hastaneleri fazla mesai ödemelerini durdurmuş durumda. Grev yapanlara 15 Haziran Pazartesi günü Balapitiya ve Tissamaharama’daki diğer devlet hastanelerinden çalışanlar katıldı.
İşçilere ayda sadece 24 bin 500 rupi (322 ABD Doları) ödenmekte.

BANGLADEŞ: Hazır giyim işçileri ödenmemiş ücretlerini istiyor

Gazipur’daki KAC Fashionwear konfeksiyon fabrikasında çalışan 500’den fazla işçi, geçen ayki maaşlarını istemek için 14 Haziran Pazar günü gösteri yaptı. İşçiler Dakka-Tangail otoyolunu bir saatten fazla trafiğe kapattı. Fabrika yönetimi, düşen siparişler nedeniyle fonu olmadığını iddia ediyor, ancak ödenmemiş maaşların önümüzdeki haftalarda ödeneceğini vaat ediyor.

El yapımı sigara işçileri vergi artışlarını protesto etti

Bidi (el yapımı sigara) endüstrisinden binlerce işçi ve fabrika sahibi, 2020-2021 ulusal bütçesinde endüstride yüzde 28,2’lik bir vergi artışına karşı ülke çapında protestolar düzenledi. Protestocular 15 Haziran Pazartesi günü, Dakka’da Segun Bagicha’daki Ulusal Gelir Kurulu (NBR) merkezinde, vergi artışının geri alınması ve her bin sigara için asgari 100 taka (1.2 ABD Doları) ücret de dahil olmak üzere toplam beş talepte bulunarak bir insan zinciri oluşturdu. Bangladeş Bidi Seramik Federasyonu temsilcileri hükümeti bidi endüstrisini “öldürmeye” çalışmakla suçladı. Sektör 400 binden fazla kişiyi istihdam ediyor ve bunların yüzde 70’i 15 yaşın altındaki çocuklar. Günde sadece 50 taka (0,59 ABD Doları) ödeniyor.