Dünya emek mücadelesinden

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

İRAN: Şeker işçilerinin grevi ikinci haftayı geride bıraktı

Haft Tappeh şeker kamışı fabrikasındaki işçiler, grevde ikinci haftayı geride bıraktı. Haft Tappeh Şeker Kamışı İşçileri Sendikası üyeleri, sosyal yardım ve sağlık sigortası ödemelerinin yanı sıra kendilerine ödenmeyen üç aylık ücretlerini talep ediyor. Ayrıca 2015’te özelleştirilen şeker kamışı kompleksinin yeniden kamulaştırılmasını istiyorlar. İşçiler fabrika ve yerel valilik önünde protesto gösterileri düzenledi. Fabrikadaki binlerce işçi, 2018'den beri çeşitli eylemlere katılıyor. Fabrika sahiplerinden biri şu anda döviz ihlali nedeniyle soruşturuluyor. Bu kişi, borcunu ödemesi koşuluyla kefaletle serbest bırakıldı, ancak henüz bu borç ödenmedi.

İNGİLTERE: Demiryolu şirketinde grev sesleri

Heathrow Express'teki İngiltere demiryolu işçileri, grev eylemi için toplanıyor. Heathrow Express, Mobil Satış Danışmanları ve Müşteri Hizmetleri rolleri arasında işleri yeniden organize etmeye ve 123 işçiyi işten çıkarmaya çalışıyor.

İRLANDA: Başkentte Kiracılar Sendikası’ndan protesto

Dublin Rentiers Union üyeleri, 23 Haziran Salı günü Dublin'deki Yeşiller Partisi Genel Merkezi’nin önünde protesto düzenledi. Eylemciler, Covid-19 salgınına karşı ev tahliyelerine getirilen yasağın gelecek yıla kadar sürmesini istiyor. Yasağın sonlandırılmasının bir tsunami etkisi yaratmasından korkuyorlar.

ZİMBABVE: Doktor ve hemşireler grevde

Doktor ve hemşireler, 19 Haziran'da döviz cinsinden ödeme talep etmek için ülke çapında iş bıraktı. On yıl ABD doları kullandıktan sonra, Zimbabve geçen yıl kendi para birimini yeniden piyasaya sürdü; ancak enflasyon o zamandan beri arttı. Mayıs ayında enflasyon yüzde 785'in üzerindeydi. Victoria Chitepo Hastanesi'nden (eski adıyla Mutare İl Hastanesi) greve giden en az 15 hemşire tutuklandı. Covid-19 salgını nedeniyle protestolar yasadışı ilan edilmişti. Buna rağmen 22 Haziran'da Zimbabve'de gerileyen yaşam standartlarına karşı kitlesel protesto gösterileri gerçekleştirildi.