Dünya emek mücadelesinden

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

HİNDİSTAN: Tamil Nadu’daki elektronik çalışanları işten çıkarmaya karşı

Yaklaşık 150 TSMT teknoloji çalışanı 23 Haziran Salı günü iş bıraktı ve 100 işçinin aniden işten çıkarılmasına karşı çıkarak Chennai, Maraimalai Nagar’daki fabrikanın ana kapısında oturma eylemi düzenledi. Tayvan merkezli çok uluslu bir yan kuruluş olan elektronik montaj tesisinde 400’den fazla kişi çalışmakta. Protestocular polisin dağılma talebini reddetti. İşçiler yönetimin, işten çıkarılan işçilerin 1 Temmuz’da, koronavirüs karantinasının sonunda işe geri dönebileceğini açıklamasından 6 saat sonra eylemlerini sonlandırdı.

Haydarabad gıda dağıtım işçileri maaşlarındaki kesintiyi protesto etti
Haydarabad’daki bir online gıda dağıtım şirketinde çalışan yaklaşık 300 dağıtım işçisi, 22 Haziran Pazartesi günü maaşlarındaki ciddi kesintileri protesto etti. İşçiler, şirketin yeni bir ödeme yapısı oluşturmak için salgını kullandığını ve ücretlerinin eski haline getirilmesini talep ettiğini söyledi. Karantinadan önce, 3 kilometrelik bir yarıçap içindeki her sipariş için 35 rupi (0,50 ABD doları) alıyorlardı, ancak bu yaklaşık 25 rupiye düşürüldü.

PAKİSTAN: Sağlık çalışanları koruyucu donanım ve ödenek talep ediyor

Sindh eyalet hükümetinin Karachi ve diğer şehirlerindeki hastanelerinde çalışan doktor, hemşire ve diğer sağlık görevlileri, kişisel koruyucu donanım (KKD) ve sağlık riski ödemesi de dahil olmak üzere kendilerine ödenek verilmesi için bu hafta da 15 günlük protestolarına devam etti. İşçiler, bazı ayakta tedavi bölümlerindeki görevlerini boykot etti, Karachi’de eyalet başbakanının evine yürüdü ve vaatlerin yerine getirilmediğine dikkat çekerek hükümeti kınadı. Gösterilere birkaç sendikanın şemsiye örgütü Büyük Sağlık İttifakı önderlik etti. Protestocular ayrıca virüs bulaşmış sağlık çalışanları için özel yalıtım istiyor. Birçok sağlık çalışanı, KKD ve diğer temel güvenlik donanımı ve uygulamalarının eksikliği nedeniyle virüse yakalandı.

BANGLADEŞ: Dhaka polisinin işçilere saldırısı protesto edildi

Dhaka polisi, iki hafta içinde ikinci kez (23 Haziran Salı günü), Dhaka’daki Tangil Press Club önündeki bir gösteri sırasında bidi (el yapımı sigara) işçilerine copla şiddetli biçimde saldırdı. İşçiler, 2020-2021 ulusal bütçesinde bidi endüstrisindeki yüzde 28,2’lik bir vergi artışını protesto ediyordu. Sektör 400 binden fazla kişiyi istihdam ediyor ve bunların yüzde 70’i 15 yaşın altındaki çocuklar. Günde sadece 50 taka (0,59 ABD Doları) ödeniyor. Binlerce işçi ve fabrika sahibi, vergi artışına karşı 14 Haziran’da ülke çapında protesto gösterisi düzenlemişti. Bangladeş Bidi Sramik Federasyonu temsilcileri hükümeti bidi endüstrisini “öldürmeye” çalışmakla suçladı ve diğer sigaralar için önerilen vergi artışının sadece yüzde 5,14 olacağını belirtti.

GÜNEY AFRİKA: Üç kentte sürücüler güvensiz koşullarda çalışmak istemiyor

Güney Afrika, George Cape, George kentlerinde otobüs sürücüleri, 3 sürücünün Covid-19 testi pozitif çıktıktan sonra sağlık ve güvenlik endişeleri nedeniyle 18 Haziran’da yürüyüş yaptı. Güney Afrika Ulusal Metal İşçileri Sendikası, Covid-19 bulaşmış sürücülerin otobüslerinin mikroptan arındırılmasını istiyor ve onlarla temas eden herkesin izini sürüyor. İşçiler, her işçiye test yapılmasını ve gerekli önlemlerin alınmasını istiyor.

LESOTHO KRALLIĞI: İş bırakan giyim işçileri dövüldü ve tutuklandı

On binlerce giyim işçisi, ödenmemiş ücretlerinin ödenmesi için 17 Haziran’da bir günlüğüne iş bıraktı. Hükümet, nisan ayında Covid-19 karantinasında işçilere ödeme yapmak için sözleşme yapmıştı. Ama anlaşmadan sonra sadece bir taksit ödendi. Hükümet, başkent Maseru ve yakın bölgelere özel kuvvetler yerleştirdi. Polis bir işçiyi plastik mermiyle üç yerinden vurdu. Diğerleri ise dövüldü ya da tutuklandı.