Dünya emek mücadelesinden

HİNDİSTAN

Pencap’ta taşeron sağlık işçileri, Bihar’da hemşireler grevdeydi.

Pencap eyaletinde Ulusal Sağlık Misyonu’ndan (NHM) yaklaşık 9 bin 500 taşeron işçi, 23 Temmuz’da 24 saatliğine iş bıraktı. Grevdeki doktor, hemşire ve laboratuvar teknisyenleri, 11 yıldan fazla bir süredir sözleşmeli olarak çalıştıklarını söyledi.

Bihar Patna’daki Tüm Hindistan Tıp Bilimleri Enstitüsü’nden (AIIMS) yaklaşık 650 sözleşmeli hemşire, 24 Temmuz’da yaptıkları grevle bir maaş artışı, sağlık sigortası ve izin ödeneği istedi.
Pune’deki 350 yataklı Jehangir özel hastanesinden yaklaşık 200 hemşire de 26 Temmuz’da daha iyi ücret, daha kısa çalışma saatleri ve daha iyi hasta yönetimi talep etmek için iş bıraktı. Eylem Pune Malayalee Derneği ve Birleşmiş Hemşireler Derneği tarafından düzenlendi.

PAKİSTAN

Demiryolu işçileri işten atmaların durdurulmasını istiyor.

Pakistan Demiryolları (PR) işçileri 25 Temmuz’dan itibaren ülke çapında üç “kara gün” protestosu düzenledi. İşçiler PR ofislerinin dışında, Lahore karargâhında ve Karaçi-Peşaver hattı üzerindeki tren istasyonlarında gösteri yaptı. Protestocular yüzde 100 maaş artışı, keyfi işten çıkarmaya son verilmesini ve emekli işçilere emekli maaşlarının ödenmesini istiyorlar.

Yaklaşık 73 bin işçi çalıştıran ve 7 bin 750 kilometreden fazla demiryolu hattı üzerinde tren işleten PR, Pakistan’ın 200 milyonluk nüfusunun çoğuna uzun mesafeli seyahat için tek uygun aracı sunuyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) talepleri doğrultusunda Pakistan hükümeti, demiryollarının yeniden yapılandırılması gereken verimsiz ve pahalı bir devlet kuruluşu olduğunu iddia ediyor.

BANGLADEŞ

Hint keneviri işçileri ödenmemiş ücretlerini talep ediyor.

Bangladeş’te Cumilla’daki iki özel hint keneviri değirmeninde çalışan binden fazla işçi, 28 Temmuz Salı günü gösteri yaptı. Cumilla’daki Dhaka-Chattogram otoyolunu trafiğe kapatan işçiler, iki aylık ödenmemiş ücretlerini ve Hadji (Eid-ul-Azha) festivali ödeneklerinin ödenmesini talep etti.

Khulna’daki devlete ait kapalı hint keneviri değirmenlerinde çalışan yüzlerce işçi de 26 Temmuz Pazar günü, Khalishpur Endüstriyel Bölgesi’nde gösteri yaptı. İşçiler değirmenlerin geliştirip yeniden açılmasını, hapishanedeki sendika liderleri Md Oliar Rahman ve Nur Islam’ın derhal serbest bırakılmasını, Ramazan Bayramı festival ödeneklerinin ödenmesini istiyor. 1 Temmuz’da Bangladeş hükümeti, özelleştirme programının bir parçası olarak devlete ait 25 hint keneviri değirmenini kapatmıştı.