Dünya emek mücadelesinden

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

HAİTİ: Eğitim emekçilerinden ülke çapında grev

Haiti’deki öğretmen sendikaları 19 Ağustos Çarşamba günü, daha iyi çalışma koşulları talep etmek ve militan öğretmenlerin mağduriyetine karşı 24 Ağustos’tan itibaren ülke çapında greve gitti. 10 Ağustos’ta derslerin başlamasından bu yana, hem devlet okullarında hem de özel okullarda öğretmenler ve öğrenciler, Covid-19 salgını bağlamında ücretler, geri ödeme ve vaat edilen sağlık önlemleri üzerine bir dizi gösteri ve miting düzenlemişlerdi. 17 Ağustos Pazartesi günü, Jacmel kentindeki Pinchinnat Lisesi’nden yüzlerce lise öğrencisi, öğretmenlerinin yanında yürümüştü.

URUGUAY: Eğitim çalışanları kesintileri istemiyor

Eğitim çalışanları bütçe kesintilerine karşı bir haftadır protesto ediyor. 20 Ağustos Perşembe günü, Ulusal Ortaokul Öğretmenleri Federasyonu, Uruguay hükümetinin gayri safi milli hasılanın yüzde altısını eğitime tahsis etmesini talep eden bir protesto gerçekleştirdi. Hafta boyu süren seferberlik Eğitim Sendikası Federasyonu tarafından düzenlendi. Öğretmen sendikaları, eğitim bütçesinin GSYİH’nın yüzde 6’sına çıkarılmasının yanı sıra, kamu hizmetlerini kısan kemer sıkma önlemlerine son verilmesini talep ediyor. Başkan Luis Lacalle Pou yönetimindeki hükümet, devam eden Covid-19 salgınına rağmen şu anda GSYİH’nın yüzde 5,5’i olan mali açığı silmek için 2019’a göre yüzde 15’lik bütçe kesintileri öneriyor.

BREZİLYA: Evsizler Hareketi (Movimiento Sin Tierra, MST) hükümetin tahliye uygulamasına karşı duruyor

19 Ağustos Çarşamba günü yüzlerce polis, Quilombo Campo Grande kampından 450 evsiz aileyi kovmak için Minas Gerais eyaletindeki Campo do Meio şehrini işgal etti. Bu ailelerin çoğu Temmuz ayında başka bir evsizler kampından atılmıştı. MST lideri Tuira Tule, kovulmaların Covid-19 salgını bağlamında topraksız işçiler için yeni normal hale geldiğine dikkat çekti. Tule, “Nasıl daha güçlü olacağımızı öğreniyoruz. Bu toprak bizim ve biz bir santimetreden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

PARAGUAY: İşçiler, hükümetin yolsuzluğuyla salgın konusunu protesto etti

14 Ağustos’ta yüzlerce işçi, hükümetin yolsuzluğuna ve Başkan Mario Abdo Benitez’in hükümetinin Covid-19 salgınıyla başa çıkma biçimine karşı başkent Asunción’da yürüyüş yaptı. Göstericiler Demokrasi Meydanı’ndan Ticaret Bakanlığı’na yürüdü ve bakanlığın başında bulunan Benigno López’in istifasını talep etti. Ayrıca hükümetin salgınla savaşmak için, özellikle hastaneler ile kliniklerde çok ihtiyaç duyulan tıbbi malzeme ve ekipmanı sağlamak için 1,6 milyar doları kullanmasını talep istedi. Yürüyüşün ana taleplerinden biri de, Paraguaylı oligarşiye ve büyük toprak sahiplerine ağır vergiler getirilmesi çağrısıydı.

KANADA: 1300 gıda işçisi grevde

Newfoundland ve Labrador genelindeki Loblaw Companies Limited şirketine ait 11 Dominion perakende gıda mağazasında çalışan 1300 düşük ücretli işçi, Unifor sendikası tarafından önerilen geçici bir anlaşmayı ezici bir çoğunlukla reddettikten sonra 22 Ağustos’ta greve başladı. İşçiler son 11 aydır sözleşmesiz çalıştırıyordu. Mart ayında başlayan salgın boyunca da çalışmaya devam etmişlerdi.