Dünya emek mücadelesinden: Yunanistan'da konaklama ve gıda işçileri koruyucu malzeme istiyor

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı muaksari@yahoo.com

YUNANİSTAN: Konaklama ve gıda işçileri koruyucu malzeme istiyor

Konaklama ve gıda işçileri, 28 Nisan Salı günü başkent Atina’da grev ve protesto eylemi düzenledi. İşçiler Yunan parlamentosuna yürüdü. Muhafazakâr Yeni Demokrasi hükümeti salgına karşı kişisel koruyucu donanım (KKD) sağlamıyor. İşçiler daha iyi ücret ve iş güvenliği talep ediyor.

FRANSA: Öğretmenlerden işe dönüş öncesinde grev uyarısı

Fransız Öğretmenler Sendikası (FNEE FP-FO), 11 Mayıs’ta okullar açılmadan önce grev duyurusu yaptı. Duyuru, 30 Mayıs’a kadar Macron hükümetini KKD sağlamaya ile Covid-19’a karşı diğer koruma önlemlerini almaya çağırıyor. 40 binden fazla öğretmenden grevi destekleyen imza toplandı. Sendika, hükümete koruma önlemleri alma konusunda baskı yapmaya çalışıyor; ancak ilke olarak işe dönüşü kabul ediyor. CGT Sendikası da 85 bin işçiyi kapsayan ve işe dönmeden önce koruyucu önlemlerin alınmasını isteyen bir bildiri yayımladı.

ALMANYA: Hekimler KKD eksikliğini protesto etti

Pratisyen hekimler, Covid-19 salgınında KKD eksikliğine karşı sanal eylem yaptı.Hekimler verdikleri çeşitli pozlarla, tehlikeye ne kadar maruz kaldıklarını sergiledi. Kampanyada, “Size güvenli bir şekilde bakabilmek için biz ve ekibimizin koruyucu donanımlara ihtiyacı var” denildi. Pratisyen hekimleri temsil eden iki kuruluş, hükümeti yeterli sayıda KKD sağlamaya çağıran açıklamalar yayımladı.

İNGİLTERE: Pizza Hut işçilerinden ücret eylemi

Pizza Hut servis işçileri, 22 Nisan’da Londra’nın güneyindeki satış noktalarından birinde gösteri yaptı. 6 satış noktasındaki servis işçilerine 2 aydır ücretleri ödenmiyor.

İRAN: Kömür işçileri grevde

26 Nisan’da İran’ın Kerman bölgesindeki yaklaşık 3 bin kömür madeni işçisi greve başladı. İşçiler çalışma koşulları, iş güvenliği ve geçici sözleşmelerin kullanımı konularında sıkıntı yaşıyor. İran’ın kuzeybatısındaki Sarı Güni madeninde çalışan madenciler de 23 Nisan’da 2 köy meclis üyesinin tutuklanmasına karşı eylemdeydi. Meclis üyeleri, madendeki işçilerin işten çıkarılmasını protesto ettikleri için tutuklanmıştı. Madenden altın ve gümüş çıkarılıyor.

İSRAİL: Covid-19 nedeniyle ölen hemşire için saygı duruşu

İsrail’in her yerinde sağlık emekçileri, Covid-19 kurbanı hemşireyi anmak için 27 Nisan Pazartesi günü bir dakikalık saygı duruşundaydı. 65 yaşındaki Suzy Levi 26 Nisan’da öldü. 40 yıllık hemşireydi. Sheba Hastanesi’nin Covid-19 koğuşunda çalışıyordu. İsrail Ulusal Hemşireler Sendikası Başkanı, İsrail haber sitesi Davar’a şu açıklamayı yaptı: “Bu, hemşirelerin ön cephede olduğunu bir kez daha gösteriyor. Suzy ve meslektaşları çağrıyı cevaplamak için oradaydılar. Başlangıçta korunmadıkları, maskeye ihtiyaç duymadıkları söylendi; ancak bugün insanlar maske takmadıkları için para cezasına çarptırılıyor.”

ZİMBABVE: Hemşirelerden KKD için grev

Zimbabve’de hemşireler 28 Nisan Salı günü risk ödeneği ve KKD talebiyle grev yaptı. Hükümetin günde 100 Zimbabve doları tutarındaki risk ödeneği ve KKD vaadi 6 hafta sonra bile gerçekleşmedi.