İklim aktivistleri dünyanın dört bir yanında 11. kez küresel eylem düzenledi. Almanya’da Fridays for Future (Gelecek İçin Cumalar) çağrısıyla 270 kentte düzenlenen eylemlere 300 bine yakın insan katıldı.

Dünya iklim için eylemde

FRANKFURT

İklim aktivistleri, pek çok ülkede çevreye yatırım, sosyal güvenlik ve iklim adaleti için 11. kez eylem düzenlediler. Almanya’da 270 kentte düzenlenen gösterilere 300 bine yakın büyük çoğunluğu öğrenci, genç aktivist katıldı. Eylemciler, dövizlerle “geleceğime sahip çıkıyorum, kar yerine insan, sistem yenilenmeli” mesajı verdi.

dunya-iklim-icin-eylemde-1067423-1.

Federal Hükümete kendi beyan ettiği iklim hedefine ulaşması için tutarlı yol izlemesi ve fosil yakıtlara yatırımlardan vazgeçmesi çağrısını yapan aktivistler, iklim ve toplum için 100 milyar Avro bütçe ayrılmasını talep ettiler. Çevreciler, atom santrallerinin geçici bir süre için de olsa çalıştırılmasına şiddetle karşı çıkarken, 9 Avroluk toplu taşıma biletinin yaygınlaştırılmasını talep ettiler. Dünyanın dört bir yanında ise aktivistler, iklim krizinden en çok etkilenen bölgelere verilen zarar ve kayıplar için zengin sanayileşmiş ülkelerden tazminat ödemeleri için kampanya yürütüyor.

FEDERAL HÜKÜMET SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMELİ

Almanya’nın başkenti Berlin’de 36 bin, Hamburg’da 19 bin, Frankfurt’ta 10 bin, Freiburg’da 9 bin, Köln’de 7 bin olmak üzere pek çok kette binlerce insan, yenilenebilir enerjiye yatırımların hız verilmesi ve ülke çapında ucuz toplu taşıma gibi somut iklim koruma önlemleri çağrısı yaptı.

dunya-iklim-icin-eylemde-1067424-1.

Fridays for Future Sözcüsü Darya Sotoodeh “İklim krizi dünya çapında hayatları mahvediyor. Almanya gibi ülkeler iklim krizini körüklemeye devam ederken, Pakistan’daki milyonlarca insan bunun sonuçlarını yaşıyor. Bizim için apaçık ortada: Hükümet sorumluluğunu yerine getirmeli ve şimdi tutarlı bir siyaset izlemeli. Kendi beyan ettiği hedeflere ulaşmalı ve ülkeler iklim krizinin sonuçlarından en çok zarar görenlerden özür dilemeli” dedi. Annika Rittman ise “Ya Almanya Başbakanı Scholz ve hükümeti krizleri çözmek isteği yok ya da ülke için sorumluluk almanın sadece kısa vadeli rahatlama değil, aynı zamanda uzun vadeli çözümler anlamına geldiğini anlamıyor. Şimdi fosil yakıtlardan bağımsız olma ve şimdiye kadar olmayan bir hızla yenilenebilir kaynakları genişletmenin tam zamanı. Bugün yüz binlerce insan sosyal güvenlik, özgürlük ve iklim adaletinin bir arada olduğunu göstermek için sokaklara çıktı” açıklamasını yaptı.

dunya-iklim-icin-eylemde-1067426-1.