Kadına yönelik şiddete karşı Avrupa’dan Asya’ya, Latin Amerika’dan Ortadoğu’ya kadar tüm dünyada kadınlar sokaktaydı

Dünya kadınları şiddete karşı ayakta

Tüm dünyada artan kadına yönelik şiddete karşı sokaklar yüzbinlerle doldu. Amerika’dan Asya’ya, Latin Amerika’dan Ortadoğu’ya, Avrupa’dan Afrika’ya kadar her yer 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nde şiddete ve cinsiyetçiliğe karşı kadınların sesleriyle yankılandı

Fransa’da on binler sokakta
Avrupa'nın çeşitli kentlerinde de on binlerce kadın sokağa döküldü. Paris'teki gösteriye 30 binden fazla kadın katıldı. Fransa genelinde ise 50 bin kadın sokaktaydı. Avrupa’nın pek çok kentinde, Madrid’de, Roma’da , Marsilya’da "kadına şiddete hayır" denildi. İtalya’da kadınlar önceki gün Piazza della Repubblica’da başlattıkları eylemleri hafta boyunca bir dizi etkinlikle devam ettireceklerini açıkladı. Binlerce Belçikalı kadın, dün Place Poelaert’ten başlayarak kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Yasal ve güvenli kürtaj talebi
Orta ve Latin Amerika ülkelerinde kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddeti, cinsel taciz ve istismarı protesto amaçlı bu hafta boyunca devam eden bir dizi etkinlik dün sokağa taşındı. Özellikle kürtaj hakkına sınırlandırma söz konusu olan ülkelerde kadınların en büyük taleplerinden biriydi, yasal ve güvenli kürtaj hakkı oldu. Güney Amerika'da yüzlerce Ekvadorlu kadın "Yaşamak istiyoruz" sloganıyla yürüdü. Yunanistan'ın Atina kentinde düzenlenen protestocular, LGBTİ aktivist Zak Kostopoulos'un Eylül ayında öldürüldüğü yerde yatarak şiddeti protesto etti. Şili'de ise eylemler geçtiğimiz Perşembe günü on binlerin katılımı ile gerçekleşti.

***

BENİ DE DUY!
Her yıl Birleşmiş Milletler Kadın Biriminin (UN Women) öncülüğünde örgütlenen Kadına Yönelik Şiddeti Sonlandırmak için Birleşin Kampanyası’nın bu yılki sloganı, Hollywod yıldızlarının işyerinde tacize dikkat çekmek için başlattığı ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan #MeToo /Ben de kampanyasına atıfta bulunarak “Orange the World: #HearMeToo / Dünyayı turuncuya boya: #BeniDeDuy” olarak belirlendi.