Koronavirüs pandemisinde vaka sayıları her geçen gün daha da artan bir ivmeyle yükselirken Covid-19 testleri de giderek yaygınlık kazanıyor. Peki Çin haricinde dünyanın en çok vaka sayısına sahip ilk 20 ülkesinde test sayılarındaki durum ne? Türkiye, dünyanın neresinde?

Dünya karşılaştırması: Test sayılarında Türkiye hangi noktada?

HABER MERKEZİ

Çin’de başlayıp tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisinde vaka sayısı her geçen gün daha hızlı biçimde katlanıyor. Vaka sayılarının hızlı yükselişinde virüsün her bulaşmada daha da yaygınlık kazanması kadar yapılan testlerin artışının da payı var. Test sayısı yükseldikçe, tespit edilen vaka sayısı da artıyor. Peki, Türkiye test sayılarında dünyanın neresinde?

Aşağıdaki tabloda, 5 Nisan gün sonu itibariyle Çin haricinde dünyada en çok vakayı barındıran 20 ülke yer alıyor. ABD’nin 336 bin vaka ile başı çektiği sıralamada Türkiye 8’inci. Türkiye, Çin’in dahil olduğu sıralamada ise dünyada en ok vakayı barındıran 9’uncu ülke.

TEST SAYILARINDA DÜNYADA 11. SIRADA

Bu ülkeler arasında test sayıları büyük farklılıklara sahip. Koronavirüse karşı önce önlem almayan ABD, daha sonra yaygın modeli benimseyerek gelinen aşamada 1 milyon 772 bin testle dünyanın en fazla koronavirüs testi yapan ülkesi oldu. Almanya ve İtalya’nın ABD’yi takip ettiği listede Türkiye de 181 bin 445 testle dünya sıralamasında 11’inci.

TEST ORANLARINDA SIRALAMA

Nüfuslarına göre ülkelerin ne kadar yaygınlıkla test yaptığına dair oranlanmış verilerde ise konumlar dikkat çekici biçimde değişiyor. Vaka ve test sayılarında dünya liderliğini elinde bulunduran ABD (330 milyon nüfus), milyon kişi başına yaptığı 5 bin 355 testle bu 20 ülke arasında 13’üncü sırada. Oranlanmış sıralamada liderlik, milyon kişi başına 19 bin 528 test yapan Norveç’te(5,3 milyon nüfus). 83 milyonluk Türkiye ise bu sıralamada 2 bin 151 testle 19’uncu sırada yer alıyor.

TÜM ÜLKELER DAHİL OLDUĞUNDA DURUM NE?

Ancak, bu veriler dünyanın en çok vaka barındıran ilk 20 ülke arasındaki bir karşılaştırma. Dünya genelindeki durum, bu tablonun da ötesinde. Örneğin, dünyada en çok vaka bulunduran ülkeler arasındaki oranlanmış test sayılarında liderliği elinde bulunduran Norveç, dünyadaki tüm ülkeler arasındaki oranlanmış sıralamada 9’uncu. 30 bin nüfuslu ülkelerin de dahil olduğu bu sıralamada Almanya 23’üncü, ABD 41’inci ve ise Türkiye 63’üncü.