Dünya medyası, İstanbul Sözleşmesi kararını nasıl gördü?
Dünya medyası İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi hakkında, ülkenin kadınlar açısından daha da yaşanılamaz hale geleceği yorumunda bulundu.
Dış Haberler Servisi
Saray yönetiminin Türkiye’yi ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi'nden bir gece yarısı kararnamesiyle çıkarması uluslararası basında da şaşkınlıkla karşılandı. Yapılan değerlendirmelerde neredeyse her gün iki kadının erkeklerce öldürüldüğü, baskıya uğradığı, taciz ve tecavüze uğradığı Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesine dayanan İstanbul Sözleşmesi’nin iptalinin ülkeyi kadınlar açısından daha da yaşanılamaz hale getireceği kaydedildi.
Der Spiegel: Her şey daha kötüye gidecek
Türkiye’de kadın cinayetleri artıyor. Her şey kadınlar için daha da kötüye giderken Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıldı. Bu kadınlar için her şeyin daha da kötüye gideceğinin işareti. Uluslararası Af Örgütü’nün verilerine göre 2015-2019 yılları arasında kadın cinayetleri yüzde 60 arttı. Bu karar Türkiye’yi Avrupa değerlerinden daha da uzaklaştıracak.
FAZ: Yargı reformundan kısa süre sonra feshetti
Avrupa Birliği standartlarının yakalanması, temel hak ve özgürlüklerin iyileştirilmesi iddiasıyla açıklanan Yargı Reformu Paketi’nden kısa bir süre sonra Erdoğan yönetimi İstanbul Sözleşmesi’nden çekildi. Yargı paketi bu ayın başında açıklanmıştı. Kadınlar kararın geri alınması için alanlara çıkıyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde İstanbul'da binlerce kadın eşitlik ve kadına yönelik şiddete karşı alanları doldurmuştu.
Reuters: Tepkilere rağmen çekti
Kadınların bütün çağrılarına rağmen Erdoğan, Türkiye'yi kadınları koruma amaçlı uluslararası bir anlaşmadan çıkardı. Anlaşmayı 2011 yılında imzalayan Türkiye, geçen kadın cinayetlerinde yaşanan artışla dikkat çekiyor. Muhafazakarlar sözleşmeye karşı çıkıyordu. Türkiye kadın cinayetlerine ilişkin resmi istatistik tutmuyor. Dünya Sağlık Örgütü verileri, Türkiye'deki kadınların yüzde 38'inin yaşamları boyunca bir partnerin şiddetine maruz kaldığını gösteriyor.
Ouest France ve RFI: Dini grup ve cemaatler istedi
Türkiye kadına yönelik şiddeti cezalandıran İstanbul Sözleşmesi'nden ayrıldı. 2023 seçimlerine hazırlanan iktidar
dini grup ve cemaatlerin de baskısıyla anlaşmanın "Türk ailesinin yapısına" zarar verdiğini ileri sürerek çekilme kararı verdi. Erdoğan yönetimi uzun bir süredir sözleşmeden çekilmeyi tartışıyordu. Kadınlar ve muhalefet ise sözleşmeden çekilmemesi için çağrılarda bulunuyordu.
Europapress.es: Kendi imzaladığı sözleşmeden çekildi
Erdoğan, Türkiye'yi İstanbul Kadın Hakları Sözleşmesi'nden çekti. Bu anlaşma 40'tan fazla ülkeyi kapsıyordu ve Başbakan olarak görev yaptığı 2011'de Erdoğan tarafından bizzat imzalanmıştı. Geçen yıl ülkede en az 300 kadın öldürülmüştü.
GECE YARISI KARARNAMESİ
İstanbul Sözleşmesi'nin ilk imzacısı olan Türkiye, Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle sözleşmeden çekilme kararı aldı. Toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesine dayanan İstanbul Sözleşmesi 11 Mayıs 2011 tarihinde imzalanmış, 14 Mart 2012 tarihinde ise onaylamıştı. Anlaşma 1 Ağustos 2014'te yürürlüğe girmişti. Sözleşmenin feshi, konuya ilişkin bildirimin Genel Sekretere ulaştırıldığı tarihten itibaren üç aylık sürenin bitimini izleyen ayın birinci gününde yürürlüğe girecek. İstanbul Sözleşmesi'nin 80/2. maddesine göre, üç ay sonra ayrılma kararı yürürlüğe girebiliyor.