Voleybol camiasında “gelmiş geçmiş” diye başlayıp “en iyi oyuncu” şeklinde devam eden cümlenin altına yazılacak isimlerin üst sıralarında mutlaka onun adı yer alır:

-Dünya Baltacıoğlu!

Sadece iyi oyuncu değil, en kibar, en efendi, en muzip, en şakacı diye devam eden kategorilerde de Dünya Baltacıoğlu her daim ilk altıya girerdi.

Dünya Baltacıoğlu için geçmiş zaman kipleri kullanmak çok tuhaf geliyor. Çünkü “sağlıklı yaşam nedir?” sorusunun cevabı olarak da Dünya Baltacıoğlu yazılabilirdi!

Çok erken yaşlarda başladığı spor yaşamı hiç bitmemişti. 1991 yılında oyunculuğa veda ettiğinde nasıl bir fiziğe sahipse 29 Aralık 2022 Perşembe günü tenis kortunda gelirken de o fizikteydi. Dahası gençlerin arasına karışıp bir voleybol maçına çıksa tribünlerde onu yadırgayan kimse olmazdı.

Dünya Baltacıoğlu Altunizade semtine adını veren geniş ailenin bir ferdi olarak 1955’te dünyaya geldi. Tuna-Nadire Baltacıoğlu’nun ilk çocuklarıydı. Üç yıl sonra da kız kardeşi Tansı doğdu. Nazım Hikmet’in eşi Piraye Hanım, kızı Suzan Hanım oğlu Memet Fuat eşi İzgen hanım, onların oğlu Kenan Bengü Altunizade İsmail Zühtü Paşa’nın zürriyeti olarak bu semtte yaşadılar, semte hayat verdiler.

Bir voleybol mabedi olan Altınyurt Spor Kulübünü de 1959’da bu aile kurdu. Edebiyat dünyasında Memet Fuat adıyla bilinen Mehmet Bengü aynı zamanda efsane bir voleybol antrenörü olarak Altınyurt’ta pek çok yıldız oyuncu yetiştirdi. Bu yıldızlardan bir de Dünya Baltacıoğlu idi.

Dünya, müthiş bir smaçör olarak voleybol filesinin üzerinde adeta uçuyordu. Onun karşısında blok yapmak mümkün olamıyordu. Bütün büyük takımların transfer listelerinin başında Dünya’nın adı yer alıyordu. Altınyurt’tan sonra sırasıyla Vinylex, Eczacıbaşı, Birra Taxis Chieti ve Allegringo Lanciano,(İtalya) Arçelik, Fenerbahçe ve Galatasaray takımlarında forma giydi. Dünya 135 kez milli oldu.

Dünya Baltacıoğlu Plaj Voleybolünün Türkiye’de yaygınlık kazanmasında da büyük pay sahibiydi.

Dünya’yı voleybol sahasından değil, Altunizade mahallesinden tanıyorum. Ben Beykoz’dan Altunizade’ye “damat” olarak gelmiştim, kısa sürede yıllanmış dostlukların arasında buldum kendimi… Oğlum Yiğit’in anneannesi Kadıköy Nikah Memuru Maide Çevik, Dünya’nın annesi Nadire Hanım ile teyzesi Aliye Hanımın neredeyse çocukluk arkadaşıydı. Bu sayede Tuna Baltacıoğlu, Memet Fuat ve en önemlisi Piraye Hanım ile akraba yakınlığı oluştu aramızda…

Dünya bizim için Türkiye’nin süper sporcusu değil ailenin “şakacı” çocuğuydu… Maçlarına da gidiyorduk ama en çok, tarih kitaplarına da geçen (Nâzım Hikmet: Gece vakti el ayak çekilince doktor, kalbim Çamlıca’da harap bir konaktadır.) ünlü köşkün bahçesinde bir araya geliyorduk. Dünya, sabah on bir kahvelerinden, akşam yemeklerinde 7/24 mutlaka bir muziplikle hazır ve nazır olurdu!..

Dünya’nın şakalarının hepsini buraya yazmam mümkün değil. Ama kahkaha garantisi vardır.

Dünya Baltacıoğlu ileri yaşında da süper sporcuydu. Harika bir tenisçi olmuştu. Herkesin ortak fikriydi: Dünya ihtiyarlamayacak!

O yüzden 29 Aralık 2022 Perşembe günü hayata vedası için pek çok dostu aynı sözleri mırıldandı:

-Dünya’ya hiç yakışmadı!

31 Aralık 2022 Cumartesi günü voleybola başladığı ve son 20 yıldır başkanı olduğu Altınyurt Spor Kulübü’ndeki veda töreninde yakın arkadaşı ünlü voleybolcu Ahmet Gülüm, herkesi ağlatan konuşmasında “Dünya’yı şakalarından ayrı düşünemeyiz” dedi:

-En iyi pasör ölü pasördür!

Dünya milli takımda birlikte oynadığı pasör arkadaşı Ahmet Gülüm’e böyle iltifat edermiş. Dünya “en iyi smaçör” seçildiğinde Ahmet taşı gediğine koyacağını düşünerek “bak” demiş:

-En iyi smaçör seçildin!

Dünya’da laf mı yok, cevabı anında yapıştırmış:

-O kadar kötü paslara vurabildiğim için seçildim!

Altınyurt spor salonunu bir tebessüm kaplayıverdi. Dünya bu dünyaya veda ederken de insanları tebessüm ettirmeyi başarmıştı.

Dünya Baltacıoğlu’nun ölümü için yakın dostları aynı yargıyı paylaştı:

-Dünya’nın en kötü şakası!