Dünya Sağlık Örgütü, dünya çapında 83 koronavirüs aşısının geliştirildiğini duyurdu. Örgüt tarafından yapılan açıklamada, 6 aşının insanlar üzerinde denenmeye başlandığı belirtildi

Dünya Sağlık Örgütü: 6 aşı insanlar üzerinde denenmeye başlandı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) koronavirüs aşısı ile ilgili açıklama yaptı.

Bloomberg’in aktardığı habere göre, dünya genelinde koronavirüse karşı 83 farklı aşı için çalışmaların devam ettiği belirtilen açıklamada, farklı üreticilerin ve bilim insanlarının birbirlerinden bağımsız olarak aşı geliştirmek için çalışmaya devam ettiği ifade edildi.

Açıklamada, “Bu aşı süreçlerinden 6’sında insanlar üzerinde klinik testler başladı. Bu 6 potansiyel aşıdan 3’ü Çin’de geliştiriliyor” denildi.

Dünya Sağlık Örgütü 13 Nisan’da yaptığı açıklamada dünya çapında 70 ekip ve şirketin aşı geliştirmek için çalıştığını duyurmuştu. 10 gün önce yapılan açıklamada geliştirilen 3 aşının insanlar üzerinde test edilmeye başlandığı aktarılmıştı.

AŞI ÇALIŞMALARINDA SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

Koronavirüs aşısı hakkında büyük bir bilgi kirliliği var. Medyada çıkan haberler karşısında pek çok kişinin kafası karışıyor.

Peki, aşı ve ilaç çalışmaları nasıl süreçlerdir? Bu çalışmalarda bilimsel olarak hangi aşamaların takip edilmesi gerekir? İnsanlar, “aşı/ilaç buldum” diyen birilerini gördüğünde nelere dikkat etmeli?

Konu hakkında merak edilenleri BirGün Bilim yazarı, genetik ve sinir bilimci Doç Dr. Çağhan Kızıl’a sorduk.

Kızıl, bilgi kirliliğine karşı şu uyarıda bulunuyor: "Kim söylerse söylesin, bunu Nobel almış birisi bile söylemiş olsa bilimsel veriler açığa konmadan o söylemin bir kıymeti yoktur. Sosyal medyadan bunlar paylaşılmaz. Bilimsel makaleler yayınlanır."

Haberin tamamını okumak için tıklayın