Dış Haberler
Türkiye’nin yanında Suriye’de de büyük yıkıma yol açan depreme karşı uluslararası toplum seferber oldu. AFAD’ın “4. seviye” ilan ederek arama ve kurtarma için uluslararası yardım çağrısında bulunması sonrası dört bir taraftan destek geldi. Rusya’dan ABD’ye, Yunanistan’dan İsrail’e, Pakistan’dan Japonya’ya, Lübnan’dan Avrupa Birliği’ne birçok ülke dayanışma sergiledi.
Doğal afetlerde arama kurtarma çalışmaları için özel olarak eğitilen K9 köpeklerinin de aralarında olduğu uzman ekipler depremin ilk gününden itibaren ülkeye gelme başladı. Ekiplerin gelmesi dün de devam ederken destek gönderen ülke sayısı her geçen gün artıyor.
ÖRNEK DAYANIŞMA
Devletlerin yanında uluslararası toplum da yardım için seferber olmuş durumda. Pek çok ülkede sivil toplum örgütleri, kitle örgütleri, vakıf ve sendikalar tarafından başlatılan kampanyalar kapsamında yardımlar toplanmaya başlandı. Onlarca hesaptan da maddi yardım kampanyaları başlatıldı.
Türkiyeli kurum, dernek ve yapılar da büyük bir seferberlik içinde. Almanya, Fransa, İsviçre, Avusturya başta olmak üzere Türkiyeli göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı ülkelerde hemen herkes depremin yaralarının sarılması için yoğun bir çaba gösteriyor.
AB’DEN BÜYÜK DESTEK
Depremin ilk anından itibaren harekete geçen Avrupa Birliği, Türkiye’ye arama kurtarma ve sağlık ekipleri gönderen ülke sayısını 19 olarak açıkladı. Ekiplerde; Bulgaristan, Hırvatistan, Çekya, Fransa, Yunanistan, Hollanda, Polonya, Romanya, İtalya, Macaristan, Avusturya, Almanya, Estonya, İspanya, Malta, Slovakya, Portekiz, Karadağ ve Arnavutluk’tan toplam 1150 kişi ve 70 köpek yer alıyor. AB ekipleriyle birlikte teknik, bilimsel destek de geldi. AB’nin Copernicus uydu sistemi, acil durum haritalama hizmeti sağlamak üzere aktif hale getirildi.
RUS-AZERİ EKİPLERİ SAHADA
Azeri ekiple birlikte deprem sahasına ulaşan ilk ekip Ruslar oldu. Rusya Acil Durumlar Bakanı Yardımcısı Daniil Martynov, 100 kişilik ekip ve 2 uçak gönderdiklerini belirtirken deprem bölgelerine kurulması için sahra hastanesi gönderiminin de gerçekleştirildiğini duyurdu. Rus ekip Maraş’ta görevlendirildi.
420 personelden oluşan Azerbaycan ekibi de Hatay’da görevlerdirilirken ekibin son ana kadar ülkede görev yapacağı dile getirildi. Ekiplerin çalışmalarına 4 arama kurtarma köpeği de eşlik ediyor. Kazakistan’ın arama kurtarma ekibi de dün öğlen Türkiye’ye ulaştı.
***
HANGİ ÜLKE NE GÖNDERDİ?
Almanya: Acil durum jeneratörleri, çadır, battaniye ve su arıtma üniteleri, 41 görevli, 7 köpek
İngiltere: 76 kişilik ekip, arama köpekleri
ABD: 158 kişilik ekip, lojistik malzeme
Avusturya: 80 asker, 25 özel arama ve kurtarma görevlisi
Fransa: 139 arama kurtarma görevlisi
Macaristan: 50 kişilik ekip
Çekya: 68 kişilik arama kurtarma ekibi, 4 arama köpeği
Yunanistan: 21 itfaiyeci, 2 doktor, 3 acil yardım sağlık personeli, 2 arama kurtarma köpeği
Bulgaristan: 58 kişilik uzman kurtarma ekibi, 20 araç
Hindistan: Özel eğitimli 100 kişilik ekip, köpek timleri, tıbbi malzeme, sondaj makineleri
Meksika: 145 kişilik aramak ve kurtarma ekibi.
İsviçre: 80 kişilik ekip
Tayvan: 40 kişilik ekip, 3 kurtarma köpeği, 4 tonluk ekipman. Ayrıca 2 milyon dolar bağış
İtalya: İtfaiye keşif ekibi
Polonya: 76 itfaiyeci ve 8 kurtarma köpeği
İspanya: 500 donanma askeri ve kurtarma uçağı
Litvanya: Çadır, battaniye ve tıbbi hizmetler
Japonya: 15 kişilik acil kurtarma ekibi
Çin: 5.9 milyon dolar yardım
Kırgızistan: 63 kişilik arama kurtarma ekibi
BAE: Sahra hastanesi
Irak Kürt Yönetimi: 3 acil durum ekibi ve 25 ambulans
Arap Birliği: Acil yardım kampanyası
Pakistan: 50 kişilik ekip, 25 ton yardım malzemesi
Pakistan’ın 50 kişilik ekip ve 25 ton yardım malzemesi taşıyan uçağı Adana Haavalimanı’na geldi. Yardım malzemeleri arasında 30 yataklı sahra hastanesi, battaniye, sağlık malzemesinin de yer aldığı aktarıldı.
Hollanda: Ağır kurtarma araçları, kargo uçağı, 65 kişilik ekip, 8 kurtarma köpeği
Lübnan: 72 kişilik bir arama ve kurtarma ekibi
Katar: 10 bin prefabrik ev
Belarus: 64 kişilik uzman ekip
Makedonya: Özel Kuvvetler Taburu’na mensup askerler
***
NEDEN BU KADAR ÇOK ÖLÜM OLDU?
İngiltere, ABD, Almanya, Fransa başta olmak üzere pek çok ülkede yıkım manşetlerden verildi.
İngiliz gazeteleri Guardian, Financial Times, Daily Telegraph, Sun, Daily Mirror 100 yılın en güçlü sarsıntılarının şehirleri harabelere çevirdiğine dikkat çekti. Sun ‘Onlara yardım edin’ manşetiyle 10 bin kişinin enkazda olmasından korkulduğunu yazdı. Almanya’da Bild, TAZ, FAZ, Süddeutsche Zeitung, Welt gibi gazeteler manşetlerini depreme ayırdı. Bild’in ‘Ölüm depremi!’ manşetinin altında Almanca, Türkçe ve Arapça ‘Sizi yalnız bırakmayacağız!’ mesajı yer aldı. Başyazının başlığı ‘Siz sarsıldıkça kalbimiz sızlıyor’ oldu.
DEPREM VE KIYAMET
Amerikan Washington Post, ‘Türkiye’deki depremler neden bu kadar ölümcül?’ başlığını attı. New York Times, ‘Türkiye ve Suriye, krizlerle çalkalanan bölgede yeni bir felaketle yüz yüze’ dedi. İspanyol El Pais ‘Türkiye ve Suriye’de yıkım’ başlığı kullandı. İsveç Göteborg-Posten ‘Ölüme karşı yoğun mücadele’ başlığını seçti. Yunan Kathimerini, ‘Türkiye ve Suriye’de yıkım’ başlığı attı. Fransız Liberation ‘Türkiye ve Suriye’de Trajedi’ başlığını kullandı. İtalyan Corriea Della Sera da ‘Şok depremler sonrası kıyamet’ başlığını attı.
***
KALBİMİZ TÜRKİYE VE SURİYE İÇİN ÇARPIYOR
Gürsel KÖKSAL/Frankfurt
Türkiye ve Suriye’deki deprem sonrası Avrupa’da Almanya başta olmak üzere birçok ülkede dayanışma insiyatifleri oluşturuldu, ihtiyaç listeleri doğrultusunda gönüllüler aracılığıyla yardım toplanmaya başlandı. Özellikle Türkiyeli göçmenlerin en fazla yaşadığı ülke olan Almanya’da tam bir teyakkuz söz konusu. Göçmen kurumları, sivil toplum ve demokratik kitle örgütleri olmak üzere, sosyal, siyaset, kültür, spor ve iş dünyasından dayanışma çağrıları çeşitli mecralardan topluma ulaştırılıyor. Sadece göçmen örgütleri ve kuruluşları değil, ARD, ZDF başta olmak üzere ana akım medya organları da dayanışma çağrılarını haberleştiriyor, izleyicilerini hemen devreye soktukları banka hesap numaralarına bağışta bulunmaya çağıyorlar.
GREVDEKİLER DE UNUTMADI
Hakları için grevlerini sürdüren sendikalar ve sokaklara dökülen grevci işçiler de söz konusu dayanışmanın daha da geniş kesimlere ulaşması için kendi eylemlerini platform olarak değerlendiriyor. Frankfurt’ta insanca çalışma koşulları ve ücret artışları için mücadelelerini sürdüren posta emekçileri, eylemleri sırasında “Kalbimiz Türkiye ve Suriye’de çarpıyor! Burada yüzde 15 zam için savaşıyoruz, ama aklımız Türkiye’de, Suriye’de!” sloganlarıyla dayanışmalarını sergiledi.
***
BM’DE SAYGI DURUŞU: ACINIZI PAYLAŞIYORUZ - (AA)
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda, Türkiye ve Suriye’deki depremlerde hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. BM 77. Genel Kurul Başkanı Csaba Körösi oturumda yaptığı konuşmada, Türkiye ve Suriye’deki depremlerde hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileğinde bulundu.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise hayatını kaybedenler için "derin üzüntü" duyduğunu belirtti. Guterres yaptığı yazılı açıklamada, "Bu zor zamanda Türkiye ve Suriye halklarının acısını paylaşıyorum” ifadesini kullandı.
Guterres, "Birleşmiş Milletler, afete müdahale çalışmalarını desteklemeye kararlı. Ekiplerimiz ihtiyaçları değerlendirerek yardım sağlamak için sahada bulunuyor” ifadesine yer verdi. Guterres, uluslararası toplumu depremden etkilenen binlerce aileye yardım etmeye çağırdı.
UNESCO’DAN YARDIM SÖZÜ
UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay da Türkiye ve Suriye’deki depremzedelere yardım sağlayacakları sözü verdi. Azoulay, "Düşüncelerim tüm kurbanlarla. Kuruluşumuz, yetkisi dahilinde gerekli yardımı sağlayacaktır" dedi.
Video haberler için YouTube kanalımıza abone olun