207 milyon işçiyi temsil eden ITUC, Cumhurbaşkanı’na mektup yazarak tutuklu havalimanı işçilerinin serbest bırakılmasını istedi

Dünya sendikalarından Erdoğan'a mektup: İşçileri ve sendikacıları serbest bırakın!

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), Cumhurbaşkanı ve Çalışma Bakanı’na mektup yazarak, tutuklanan 3’üncü Havalimanı işçilerinin ve sendikacıların serbest bırakılmasını istedi. 163 ülkeden 207 milyon işçiyi temsil eden konfederasyon, işten atılan işçileri geri alınmasını ve şantiyedeki polis-jandarma ablukasının kaldırılmasını da talep etti.


Ölümlü kazaların sayısı utanç verici
ITUC Genel Sekreteri Sharon Burrow mektubunda, bugüne kadar havalimanı şantiyesinde en az 37 işçinin hayatını kaybettiğine vurgu yaparak , “İşçiler bu sayının daha yüksek olabileceğini söylüyor. Ölümlü kazaların sayısı utanç vericidir. Sağlık ve güvenlik standartlarının yetersizliğinde hükümetinizin sorumluluğu vardır. Şantiyedeki çalışma koşulları ve çalışma ilişkileri kabul edilemez durumdadır ve çağdaş kölelik düzeyindedir” dedi.

Bu kölelik koşullarını protesto eden işçilerin ve sendikacıların tutuklandığını hatırlatan Burrow, “Son olarak DİSK Dev Yapı-İş Başkanı Özgür Karabulut’un da tutuklandığını öğrendik. Toplamda 35 sendika temsilcisi ve işçi cezaevinde yargılanmayı bekliyor. Ayrıca kötü çalışma koşullarını protesto eden yüzlerce işçi işten atılmış durumda” ifadelerini kullandı.

İtiraz haklarını kullandılar
Şantiyede hâlâ 500 polis ve askeri görevlinin bulunduğuna ve işçileri sürekli gözetim altında tuttuğuna da dikkat çeken Burrow, hükümeti derhal tutuklu işçileri ve sendikacıları serbest bırakmaya ve haklarında açılmış davaları düşürmeye çağırdı. İşten atılan işçilerin geri alınmasını ve şantiyedeki gözetimlere son verilmesini de isteyen Burrow, “Söz konusu işçiler, meşru örgütlenme ve itiraz etme haklarını kullanmak dışında hiçbir şey yapmadılar” dedi.

***

‘Madem haklılar neden tutuklular!’

Havalimanındaki direnişin ardından 4 yöneticisi tutuklanan İnşaat-İş, eylem yapan işçilerin haklı olduğunu itiraf ederek özür dileyen İGA CEO’su Kadri Samsunlu’ya sert tepki gösterdi. Fatih Altaylı’ya konuşan Samsunlu, “İşçi arkadaşlarımdan özür dilerim. Haklıydılar. Sorunlar varmış, ama benim haberim olmadı” demişti. İnşaat-İş’ten yapılan açıklamada şöyle dendi: “İşçilerin düzeltilmesini istediği tüm koşulların varlığı kabul edilmiş. Fakat işçi arkadaşlarımız ve sendika emekçileri hâlâ tutuklu.. Bu açıklamalardan sonra bir kez daha yineliyoruz: Arkadaşlarımızı serbest bırakın!”