Türkiye, Dünya Şampiyonası’nın ilk maçında bugün Tayland’la karşılacak. 14.30’da başlayacak maç TRT Spor’dan yayınlanacak. Başarısı ve istikrarıyla dikkat çeken Türkiye’nin turnuvadaki hedefi madalya olacak.

Dünya Voleybol Şampiyonası’nda sultanlar sahada: Hedef madalya
Fotoğraf: AA

Ezgi Can CEYLAN

Türkiye Ulusal Kadın Voleybol Takımı, Hollanda ve Polonya’nın ev sahipliğinde düzenlenen FIVB Dünya Şampiyonası’nda, tarihinde ilk kez kürsüde yer alabilmek için mücadele edecek. Dünya Şampiyonası’nda 5’nci kez sahne alacak Filenin Sultanları, B Grubu’nda Hollanda’nın Arnhem kentinde TSİ 14.00’te başlayacak maçta Tayland ile karşı karşıya gelecek. Maç, TRT Spor’dan naklen yayımlanacak. İlk dünya şampiyonasına 2006’da katılan kırmızı-beyazlılar, bu organizasyonu onuncu sırada tamamladı.

2006’dan sonra yapılan tüm dünya şampiyonası organizasyonlarında mücadele eden Türkiye, 2010’da altıncı, 2014’te dokuzuncu, 2018’de ise onuncu sırada yer aldı. Hollanda ve Polonya’nın ev sahipliğinde 23 Eylül-15 Ekim tarihlerinde düzenlenen ve 24 ülkenin katılacağı şampiyonada ulusal takım, bu yıl kürsüde ilk kez yer almanın mücadelesini verecek. Voleybolcuların B Grubu’ndaki diğer rakipleri Polonya, Hırvatistan, Güney Kore ve Dominik Cumhuriyeti.

AVRUPA’DA 5 MADALYA

Türkiye sporunun yükselen yıldızları arasında yer alan ve istikrarıyla dikkat çeken kadın voleybolunda ulusal takım, önemli başarılara imza attı. Kırmızı-beyazlılar, Avrupa şampiyonalarında 2 gümüş, 3 bronz madalya elde ederken, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda beşinci olma başarısı gösterdi. Dünya Grand Prix’sinde bronz madalya kazanan Türkiye, Uluslar Ligi’nde bir gümüş, bir de bronz madalya elde etti. Akdeniz Oyunları’nda da başarılı performansını sürdüren milliler, bir altın, 7 gümüş, 3 de bronz madalya kazandı. Avrupa Ligi’nde de mücadele eden kırmızı-beyazlılar bir altın, 3 gümüş, bir de bronz madalya elde etti.

KADRODA 4 YENİ İSİM

Ulusal takımın Dünya Şampiyonası kadrosunda Eda Erdem Dündar, Simge Aköz, Cansu Özbay, Saliha Şahin, Hande Baladın, Meliha İsmailoğlu, Elif Şahin, Meryem Boz, Ayçin Akyol, Derya Cebecioğlu, Zehra Güneş, Aylin Acar, İlkin Aydın, Ebrar Karakurt yer alacak.

Türkiye’nin son katıldığı 2018 Dünya Şampiyonası’na göre kadrosunda 4 yeni isme şans verilirken, Ayçin Akyol, Saliha Şahin, Elif Şahin ve İlkin Aydın, ilk kez Dünya Şampiyonası’nda forma giyecek. Organizasyonun birinci tur grup aşamasında takımlar, 6’şarlı 4 gruba ayrıldı. Grup karşılaşmaları, 23 Eylül-2 Ekim tarihlerinde oynanacak. Birinci turda gruplarını ilk dört sırada tamamlayan takımlar, ikinci tura yükselecek. İkinci tur karşılaşmaları, 16 takımın katılımıyla 4-9 Ekim, çeyrek final maçları, 8 takımın katılımıyla 11 Ekim, yarı final müsabakaları ise 13 Ekim’de oynanacak. Organizasyon, 15 Ekim’de gerçekleştirilecek üçüncülük ve final müsabakalarıyla sona erecek.

***

BİLMENİZ GEREKENLER

Dev organizasyonun grup aşamasında 24 takım 6’şarlı 4 gruba ayrılacak. (A-B-C-D) Grup karşılaşmaları, 2 Ekim tarihleri arasında oynanacak. FIVB Dünya Voleybol Şampiyonası tarihinde ilk kez 24 takım, grup maçlarını oynamaya aynı şehirde Hollanda’nın Arnhem’de kentinde başlayacak. Karşılaşmaların ardından gruplarını ilk dört sırada tamamlayan takımlar ikinci etaba yükselecek.

İkinci etap karşılaşmaları, 8’erli 2 grup halinde 16 takımın katılımıyla 4-9 Ekim 2022 tarihleri arasında oynanacak. E Grubu’ndaki takımlar karşılaşmalarını Hollanda’nın Rotterdam, F Grubu’ndaki takımlar ise Polonya’nın Lodz şehrinde oynayacak. Takımlar, ilk etapta karşılaştıkları takımlarla bir daha karşılaşmayacak. İkinci etap karşılaşmalarının ardından gruplarını ilk dört sırada tamamlayan takımlar çeyrek finale yükselecek. Çeyrek final karşılaşmaları, 8 takımın katılımıyla 11 Ekim’de oynanacak. Çeyrek final ve yarı final aşamasındaki müsabakalar, Hollanda’nın Apeldoorn ve Polonya’nın Gliwice şehirlerinde oynanacak. Yarı finale yükselen ülkelerin mücadeleleri ise 13 Ekim’de oynanacak. Organizasyon, 15 Ekim’de Arnheim kentinde oynanacak üçüncülük ve final karşılaşmalarıyla sona erecek.