Dünya’ya çarpan göktaşının izleri inceleniyor

Yağmur Bozacı

Bilim insanları, 66 milyon yıl önce dev göktaşının dünyaya çarpmasının izlerini taşıyan kaya numunelerini inceleyerek o günü aydınlatmaya çalıştılar.

Teksas Üniversitesi öncülüğünde yapılan araştırmalarda, Meksika Körfezi’nden çıkarılan 130 metrelik bir kesitin tortuları incelendi. Bu tortular Senozoik Çağ’ın (Memeliler Çağı)ilk gününe ait kalıntıları da barındırmakta.
Meksika’nın Yucatan Yarımadası’na çarpan göktaşının 200 km çapında bir krater oluşturduğu, dev bir tsunamiye ve 1500 km uzakta bile yangınlara sebep olduğu biliniyor. Kesidin alt kısmında 20 metresi camsı olan molozlar bulunuyor.

Çarpmanın etkisiyle bölgedeki deniz suyunun önce çekilip geri gelmesi ve bu sırada sıcak maddelerle teması sonucu şiddetli reaksiyonlara neden olduğu tahmin ediliyor. Bilim insanları, çarpmanın dev dalgalara yol açtığını ve bu dalgaların kraterden yüzlerce km ötelere ulaştığına inanıyor.

Giden dalgaların dönüşte getirdiği molozlar ise 130 metrelik kesitin en üst katmanını oluşturuyor.Texas Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sean Gulick bunların çarpmanın ilk gününe tekabül ettiğini, dalgaların dışa doğru yayılması ve geri gelmesi için 24 saatin iyi bir süre olduğunu ve ilginç bir şekilde 130 metrelik kesitte sülfüre hiç rastlanılmadığını belirtiyor.

cukurda-defineci-avi-540867-1.