Dünya yayıncılığı Frankfurt‘ta 'yeniden' buluşuyor: Türkiye’den katılan tek kurum BirGün
Geçtiğimiz yıl hepsi iptal edilen uluslararası fuarlar, pandemi sınırlamalarının gevşemesiye, eskisine göre küçülmüş olarak da yeniden açılmaya başladı. Bu yıl 73‘ncüsü gerçekleştirilecek olan Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı, çarşamba günü açılıyor. Fuara Türkiye‘den katılan tek yayıncı BirGün gazetesi.
GÜRSEL KÖKSAL/ FRANKFURT
Dünya yayıncılığının en önemli buluşmalarından uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı,çarşamba akşamı gerçekleştirilecek bir törenle onur konuğu Kanada‘yı temsilen Genel Vali Mary Simon tarafından açılacak.
Pandemi koşulları nedeniyle geçtiğimiz yıl sadece sanal ortamda düzenlenen fuar, bu yıl oldukça küçülmüş olarak da olsa, „yeniden ilişki“(Re:connect) mesajıyla gerçekleştiriliyor. Fiziki fuara paralel olarak programların büyük bölümü sanal ortamda da yayınlanacak ve intenet erişim olan her yerde fuara katılım mümkün olacak.
Sadece 74 ülkeden 1700 yayınevinin katılacağı 20-24 ekim tarihleri arasındaki fuar, pandemi nedeniyle sıkı koşullarda altında düzenleniyor. Gazetemiz BirGün, Türkiye‘den fuara katılan tek yayıncı olacak. Türkiye‘den ayrıca matbaacılık şirketleri de katılıyor. Pandemiden önceki son fuara (2019) 120 ülkeden 7500 yayınevi katılmıştı. Türkiye‘den de çok sayıda yayıncı ya Kültür Bakanlığı ve Türkiye Yayıncılar Birliği‘nin düzenlediği ortak standlara ya da bağımsız standlarla katılıyordu.
Bir yandan dünya yayıncılığına ve edebiyatını buluştururken, diğer yandan da düşünce ve ifade özgürlüğü mücadelesi açısından da dünya çapındaki önemli platformlardan biri olan fuarda, bu yıl da Türkiye’deki basın ve yayın özgürlüğü ihlallerinin tartışılacağı çok sayıda etkinliğin gerçekleştirilmesi bekleniyor.
Yayıncılık sektörünün pandemi döneminde yaşanan krizden çok fazla etkilenmemiş olmasına rağmen fuarlar gibi platformlarda gerçekleşen fiziki buluşmalar, bire bir iletişim ve karşılıklı alışverişin gerekliliğini savunan Frankfurt Kitap Fuarı Direktörü Jürgen Boos, bu yılki fuarın merkezinde „tüm dünyadan yayıncılar ve yazarların yeniden buluşması“nın olacağını belirtiyor.
Pandemi önlemleri nedeniyle fuar ziyaretçilerine de sınır getiriliyor. Günlük ziyaretçi sayısı 25.000‘i aşmayacak, fuar giriş biletleri günlük olarak ve sadece internet üzerinden alınabilecek. Fuar girişinde 3 G (tam aşılı, iyileşmiş ya da test yaptırmış) kontrolu yapılacak, fuar içinde maske takma zorunlu olacak (oturulan yerlerde maske çıkarılabilir). Fuar boyunca Frankfurt kent içinde de yazarların katıldığı, kitapların tanıtıldığı çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. Fuar süresince Frankfurt içinde, daha öncekiler kadar yaygın ve kapsamlı olmasa da, yazarların katıldığı, yeni çıkan kitapların tanıtıldığı çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Başta Alman Yayıncılar Birliği‘nin „Barış Ödülü“ olmak üzere uluslararası ya da Alman yayıncılık dünyasının önemli ödülleri düzenlenen törenlerle sahiplerini bulacak. Daha önce Türkiye‘den Yaşar Kemal ve Orhan Pamuk‘un da aldığı „Barış Ödülü“, pazar günü Zimbabve‘li ünlü yazar ve sinemacı Tsitsi Dangarembga‘ya verilecek.
TÜRKİYE VE ALMANYA'DAN YAZARLAR
Öte yandan Köln merkezli „Kültür Forum, Türkiye Almanya“ da önceki yıllarda olduğu gibi fuara katılıp, Türkiye‘deki siyasal, sosyal ve kültürel gelişmelere, Türkiye-Almanya ilişkilerine ve Almanya‘daki Türkiye kökenli göçmenlere ilişkin çeşitli etkinlikler gerçekleştirecek. Bu etkinlikler dolayısıyla Türkiye ve Almanya‘dan çok sayıda yazar fuara bizzat katılacak.
Bu yazarların bir bölümü şöyle:
Can Dündar, Aslı Erdoğan, Lale Akgün, Imran Ayata, Dr. Kemal Bozay, Hıdır Eren Çelik, Adil Demirci, Yavuz Ekinci, Nezahat Gündoğan, Kazım Gündoğan, Haydar Karataş, Attila Keskin, Rose Polat Argun, Kemal Yalçın, Dilek Mayatürk-Yücel ve Cemile Şahin. Bu yazarlardan bir bölümü Frankfurt‘ta gerçekleştirilen etkinliklere de katılacaklar. Şu ana kadar edinilen bilgilere göre İstanbul‘dan gelecek olan yazar Oya Baydar perşembe ve Almanya‘da sürgünde yaşayan Gazeteci Can Dündar da cumartesi günü Frankfurt Halkevi‘nde düzenlenecek etkinliklere de konuşmacı olarak katılacaklar. Fuar süresince Frankfurt‘ta Türkiye‘den yazarların ve yayıncıların katılacağı başka etkinliklerin de düzenlenmesi bekleniyor.
Her yıl ekim ayında düzenlenen beş günlük Frankfurt Kitap Fuarı, ilk üç gününde yayıncılar ve basın-yayın sektöründen profesyonellerce, haftasonuna denk getirilen son iki gününde de isteyen herkes tarafından ziyaret edilebiliyordu. Bu fuarda ise kapılar cuma günü öğlenden itibaren herkese açılacak.
Fuarda gazetemiz BirGün‘ün standı 4.1 / H 37 adresinde, Kultur Forum‘un standı ise 3.1 / F 92 adresinde yer alacak.