Türkiye’de kadın cinayetleri durmaksızın devam ederken, İstanbul Sözleşmesi de son haftalarda en fazla konuşulan gündem maddelerinden birine dönüştü. ABD'li ünlü oyuncu Evan Rachel Wood da sözleşmeye ilişkin paylaşım yaparak, Türkiye'deki kadına yönelik şiddete tepki gösterdi. Wood'a şarkıcı Christina Aguilera ve oyuncular Jessica Biel, Florence Pugh, Jenna Ushkowitz ve Anna Paquin de katıldı.

Dünyaca ünlü oyunculardan İstanbul Sözleşmesi paylaşımı: Türkiye'de neler oluyor?

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyaca ünlü kadın oyuncular Evan Rachel Wood, Eva Green, Jessica Biel, Florence Pugh, Jenna Ushkowitz, Anna Paquin ve şarkıcı Christina Aguilera Türkiye'de iktidar tarafından hedef haline getirilen kadınlar için hayati öneme sahip İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin paylaşım yaptı.

Sosyal paylaşım sitesi Instagram hikayelerinde ve paylaşımlarında "Türkiye'deki kadınlara neler oluyor?" ifadeleriyle paylaşım yapan oyuncular, Türkiye'de artan kadına yönelik şiddete dikkat çekti.

► Oyuncu Eva Green, Muğla’da Cemal Metin Avcı isimli erkek tarafından öldürülen Pınar Gültekin'e ilişkin paylaşımda bulunarak Türkiye'deki kadınlara destek olduğunu belirtti.

CHALLENGE ACCEPTED @clairemccarthygram @barbarabaumel You may have seen black & white photos from the women you follow with #womensupportingwomen #womenempoweringwomen pop up in your feed recently. The origin of this movement comes from what is happening to Turkish women - to cite @auturkishculturalclub, in recent years, reports of violence against women have skyrocketed. Well over 1,000 women have been officially killed in gender-based violence since 2010. This year has been particularly difficult for Turkish women - the combined effects of social media trolling, a plummeting economy, deepening toxic masculinity, and the COVID-19 crisis have escalated an already delicate situation. Then came Pinar Gültekin, a university student who was reported missing on July 16th. She was last seen waiting for a bus in Mugla Province. When her body was exhumed, she had been beaten, strangled, and buried in a barrel. Although her killer has been identified and taken into custody, many fear that he will be released soon or receive a light sentence - which is the case for many of the men who killed these women. In honor of #pınargültekin, let’s stand against Femicides in Turkey. Turkish people wake up every day to see black & white photos of murdered women on their social media feeds, in their newspapers, and on their TV screens. In solidarity, #challengeaccepted - not one more murdered woman. #stopviolenceagainstwomen

Eva Green Web (@evagreenweb)'in paylaştığı bir gönderi ()

► Müzisyen Christina Aguilera, siyah beyaz paylaştığı fotoğrafının altına şunları yazdı: "Meydan okuma kabul edildi. Bu kampanyanın orjinalini öğrenerek, bir araya gelelim ve her yerde kadına karşı şiddete son verelim. İstanbul Sözleşmesi yaşatır. Kadınlar kadınları destekliyor. "

► Evan Rachel Wood, "Türkiye'deki kadınlara neler oluyor?" derken, Paquin takipçileriyle İstanbul Sözleşmesininin ayrıntılarını paylaştı. Jessica Biel ise yaptığı paylaşımda Türkiye'deki kadınlarla dayanışma içinde olduğunu belirtti.

abd-li-unlu-oyuncudan-istanbul-sozlesmesi-paylasimi-turkiye-de-neler-oluyor-762141-1.

Kadınlar son olarak, iktidarın hedefinde olan İstanbul Sözleşmesi’nin etkili bir şekilde uygulanması için, sosyal medyada siyah beyaz fotoğrafını #İstanbulSözleşmesiYaşatır etiketiyle paylaşmıştı.

►Midsommar filmiyle tanınan Florence Pugh ise, sosyal medyada başlayan Siyah-beyaz fotoğraf akımının ne anlama geldiğini yeni öğrendiğini ifade ederek İstanbul Sözleşmesi hakkında bilgi verdi.

►Jessica Biel yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: "Gerçekte ne olduğunu öğrenmem biraz zamanımı aldı. Basitçe söylemek gerekirse, kadınların birbirini desteklemesi küresel bir hareket. Özellikle sesini duyuramayanlar için. Türkiye'deki kadınlar, sizi duyuyoruz. Sizinle birlikteyiz."

It took me a sec to catch up and learn what this is really all about. To put it simply - it’s a global reminder for women to support women... especially those whose voices are not being heard (here, and around the world). To the women in Turkey, we stand with you and hear you. And for the women here in the US — this is a reminder that we need to use our voices to protect each other... and vote on the issues that affect women. With the election coming up, it’s more important now than ever. Text VOTER to 26797 to check your registration and request a mail-in ballot so you can vote safely More on stories and in my bio. #CHALLENGEACCEPTED @karayoshimotobua @beverleymitchell

Jessica Biel (@jessicabiel)'in paylaştığı bir gönderi ()

►Glee dizisiyle tanınan oyuncu Jenna Ushkowitz de diğer kadın oyunculara katılarak, Instragram'dan paylaşım yaptı.

dunyaca-unlu-oyunculardan-istanbul-sozlesmesi-paylasimi-turkiye-de-neler-oluyor-762247-1.

abd-li-unlu-oyuncudan-istanbul-sozlesmesi-paylasimi-turkiye-de-neler-oluyor-762142-1.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ NEDEN ÖNEMLİ?

Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan ‘Kadına Yönelik Şiddetin ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Sözleşme’, konseyin 2011’de İstanbul’da düzenlediği toplantıda imzaya açılmıştı. Bu nedenle ‘İstanbul Sözleşmesi’ olarak bilinen sözleşmeyi, ilk imzalayan ve onaylayan ülke ise Türkiye’ydi. Sözleşme, 10 ülkenin onayıyla 2014 yılında yürürlüğe girdi ve Temmuz 2019 itibariyle 34 devlet ve Avrupa Birliği tarafından da onaylandı.

İstanbul Sözleşmesi kadınlar için hayati önem taşıyor. Çünkü İstanbul Sözleşmesi, uluslararası hukukta şiddetin, kadın-erkek eşitsizliğinin ve kadınlara karşı yapılan ayrımcılığın bir sonucu olduğunun vurgulandığı ilk sözleşme. Fiziksel, cinsel, ekonomik ve duygusal şiddet her tür şiddetle mücadele konusunda “önleme, koruma, kovuşturma ve destek politikalarından” oluşan dört temel yaklaşım içeren ilk sözleşme. Aynı zamanda, şiddetle mücadelede bağımsız bir izleme mekanizması bulunan ve yaptırım gücü olan bağlayıcı ilk sözleşme.

İşte bu nedenle sözleşmenin uygulanması, kadınlar için kelimenin tam anlamıyla ‘hayati’ bir önem taşıyor. Bu yüzden yalnızca Türkiye’de değil, sözleşmenin imzalandığı ama uygulanmadığı birçok ülkede kadınlar, sözleşmenin gereklerinin yerine getirilmesi için mücadele yürütüyor.