Dünyada açıklanan yardım paketleri

ALMANYA

750 milyar avroluk bir ekonomik yardım paketi devreye soktu. Paket, kiracıdan, çok çocuklu ailelere, sanatçılardan, bakıcılara ve terapistlere, küçük işyerlerinden büyük ölçekli işverenlere kadar, salgının yol açtığı ekonomik krizden etkilenenlere toplam 750 milyar avroluk yardım öngörüyor. Küçük şirketlere ve serbest meslek sahiplerine üç ay boyunca doğrudan 15 biner avro yardım yapılacak.

►ABD

ABD’de 2 trilyon dolarlık dev teşvik paketi hazırlandı. 883 sayfalık pakette; vatandaşlara doğrudan ödemelerden, işsizlik ödemelerinin arttırılmasına, büyük şirketlere ve yerel yönetimlere destekten aşı çalışmalarına kaynak ayrılmasına kadar birçok madde yer alıyor.

►İNGİLTERE

30 milyar sterlinlik ekonomik önlem paketi açıklandı. Bu pakette işe gidemeyen çalışanların en az üç ay süreyle maaşlarının yüzde 80’inin devlet tarafından ödenmesi, serbest çalışanlara her ay, son üç yıldaki kârlarının ortalamasının yüzde 80’ı oranında ödeme yapılması. Merkez Bankası’nın 200 milyar sterlinlik devlet ve şirket tahvili alması gibi maddeler var.

►İSPANYA

İspanya hükümeti 200 milyar avro büyüklüğünde önlem paketi açıkladı. Ülke tarihindeki ‘en büyük ekonomik yardım paketi’ olarak tanımladığı paranın 117 milyar avroluk kısmı kamuya ayrıldı. Kalan kısım ise özel sektöre kullandıracak.

►FRANSA

Fransa Maliye Bakanlığı, şirketleri ve çalışanları desteklemek amacıyla 45 milyar avro değerinde yardım paketi açıkladı, bunu devamının geleceğini bildirdi.

►GÜNEY KORE

Güney Kore salgının ekonomik etkisini azaltmak için 9,8 milyar dolarlık destek paketi açıkladı. Paranın öncelikle sağlık sistemi olmak üzere, çocuk bakımı, açık hava pazarları gibi alanlara aktarılacağı bildirildi.

KANADA

Kanada’nın sunduğu 107 milyar dolarlık paketin ise 52 milyar dolarlık kısmının direkt yardım, 57 milyar dolarlık kısmının da vergi ertelemesi şeklinde olmasının öngörüldüğü belirtiliyor.