Dünyada aşırı yoksulluk artıyor

EKONOMİ SERVİSİ

Döviz kuru ve enflasyon karşısında eriyen maaşlarla birlikte artan yoksulluk giderek derinleşiyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, 17 Ekim Dünya Yoksullukla Mücadele Günü nedeniyle yayımladığı mesajında geçtiğimiz yıl 120 milyon insanın Covid-19’un ekonomileri ve toplumları harap etmesi sonucu yoksulluğa düştüğünü, dengesiz toparlanmanın, Küresel Kuzey ve Güney arasındaki eşitsizlikleri daha da derinleştirdiğini ve en çok ihtiyaç duyulan anda dayanışmanın eksik kaldığını söyledi.


“Aşırı yoksulluk içindeki kadın sayısı erkeklerden çok daha fazla. Salgın öncesinde dünyanın en zengin 22 erkeği Afrika'daki tüm kadınlardan daha fazla servete sahipti ve bu fark şimdi daha da büyüdü” diyen Guterres, dünyanın potansiyelinin sadece yarısını kullanarak Covid-19 sonrası toparlanmanın gerçekleştirilemeyeceğini ifade etti.

Guterres, “Zamanımız yoksulluğun ahlaki sorumluluğunu taşıyor. Son yirmi yıl içinde ilk defa aşırı yoksullukta artış yaşanıyor” dedi.

YOKSULLUK TESADÜF DEĞİL

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’ndan (KESK) yapılan açıklamada yoksulluğun tesadüf olmadığı vurgulandı. KESK açıklamasında “Yoksulluk mevcut politikaların bir sonucudur. Dolayısıyla, mevcut politikalardan vazgeçilmesi durumunda yoksulluğun ortadan kaldırılması mümkündür. Dünya Yoksullukla Mücadele Gününün olmadığı bir düzen kurulana kadar mücadelemiz sürecek” ifadelerine yer verildi.

17 MİLYON AÇLIK SINIRINI ALTINDA

İngiltere temelli insani yardım kuruluşu Oxfam’ın küresel yoksulluk verilerine göre dünyanın en zengin yüzde 1’lik kesimi 6 milyar 900 milyon insanın toplam gelirinden iki katına sahip. Dünya nüfusunun neredeyse yarısı, 3 milyar 400 milyon kişi günlük 5 buçuk dolardan az gelire sahip.

Türkiye özelinde ise yoksulluk salgının yarattığı ekonomik tahribat ile giderek derinleşiyor ve yayılıyor. Toplumun büyük çoğunluğunun gelir düzeyi açlık ve yoksulluk sınırının altında. 84 milyonluk ülke nüfusunun 17 milyonu açlık sınırı altında, 50 milyonu ise yoksulluk sınırının altında bir yaşam sürdürmeye çalışıyor.

Emeğin milli gelirden aldığı pay ise 2019-2020 arasında 2 puan, 2021’in ilk altı ayında da, önceki yılın ilk altı ayına göre 4 puan düştü.
Birleşmiş Milletler (BM), küresel yoksulluğun azaltılması ve dünya çapında yoksulluk konusuna dikkat çekmek amacıyla farkındalık oluşturmak için 22 Aralık 1992 tarihinde 17 Ekim'i Dünya Yoksullukla Mücadele günü olarak ilan etti.

***

‘Hikâyenin Yok Hali’ kitabı yayımlandı

Derin Yoksulluk Ağı, 17 Ekim Dünya Yoksullukla Mücadele Günü’ne dikkat çekmek ve derin yoksullukla mücadelenin toplumsal bir mücadele olduğunu hatırlatmak üzere “Hikâyenin Yok Hali” kitabını yayımladı.

“Hikâyenin Yok Hali” derin yoksulluk içindeki farklı kişilerin gerçek yaşam öykülerinden oluşuyor. Kâğıt ve plastik toplayıcısı bir çiftten sazını sessiz nöbete koyan Ayhan Ak’a kadar onlarca öyküyü bir araya getiren kitap, derin yoksulluğun yol açtığı hak ihlallerini de göz önüne seriyor.

Kitap, Derin Yoksulluk Ağı’ndan Güliz Kalender, Hacer Foggo, Selen Yüksel, Şevval Şener ve Şeyma Duman’ın sahada yaptığı görüşmelerden oluşuyor.