Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelindeki kızamık vakalarının bu yılın ilk üç ayında geçen yıla göre dört kat arttığını duyurdu. Örgüt, aşılamanın önemine dikkat çekti. Kızamık, aşıyla kolayca önlenebilecekken gün geçtikçe vaka sayısı artıyor. DSÖ’nün yayımladığı son rapora göre rakamlar endişe verici boyutlara ulaştı. Geçen yıl ve bu yılın ilk çeyreği karşılaştırıldığında dünyada kızamık vakalarının […]

Dünyada kızamık salgını tehlikesi: Vakalar 4 kat arttı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelindeki kızamık vakalarının bu yılın ilk üç ayında geçen yıla göre dört kat arttığını duyurdu. Örgüt, aşılamanın önemine dikkat çekti.

Kızamık, aşıyla kolayca önlenebilecekken gün geçtikçe vaka sayısı artıyor.

DSÖ’nün yayımladığı son rapora göre rakamlar endişe verici boyutlara ulaştı. Geçen yıl ve bu yılın ilk çeyreği karşılaştırıldığında dünyada kızamık vakalarının dört kat artarak, 112 bin 163’e ulaştığı tespit edildi.

Aşıyla önlenebilir

Rapora göre en fazla artış Afrika’da gerçekleşti. Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Etiyopya, Gürcistan, Madagaskar ve Ukrayna ise hastalığın ‘salgın’ boyutuna ulaştığı ülkeler arasında yer aldı.

DSÖ, dünya çapında aşılama oranının yüzde 85’e çıktıktan sonra durduğunu, salgınları engellemek için gereken yüzde 95 oranına yaklaşamadığını belirtti.

Aşı reddi ölüm getirir

Ülkede ise çocuklarına aşı yapılmasını reddedenlerin sayısı 40 bine yaklaştı. Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı ve Doç. Dr. Yasemin Gökdemir, aşı reddi nedeniyle vakaların arttığına dikkat çekti.

Dağlı, aşı reddinin ölüm getirebileceğini kaydederek, “Yıllar önce aşı programlarının yapılmadığı zamanlar, kızamık aşısı yapılmamış çocukların akciğerlerinin gözümüzün önünde paramparça olmasını, nefessiz kalarak ölmelerini ve bütün ilaçların etkisiz kalarak çocuğu nasıl göz göre göre kaybettiğimizi hatırlarım” ifadelerinde bulundu. Aşılanmanın kişisel tercih olmadığını vurgulayan Dağlı, aşı olunmazsa toplum sağlığı tehlikesi yaratılacağının altını çizdi.

Gökdemir ise aşılama karşıtlarının etkisiyle son yıllarda kızamığın, boğmacanın ve menenjitin arttığını dile getirdi. Çocukların aşılanması gerektiğini aktaran Gökdemir, ailelerin ikna edilmesi gerektiğini aktardı.