Tavsiye edilen miktardan fazla şeker tüketiliyor. Uzmanlar, bunun sebebini ucuz ve erişimin kolay olması olarak açıklıyor

Dünyada şeker tüketimi artıyor

Dünya çapında tüketilen şeker miktarı 2001’de 123,4 milyon tondan 2018’de 172,4 milyon tona yükseldi. 195 ülkeden verileri inceleyen tıp dergisi Lancet’in ‘Hastalıkların Küresel Maliyeti 2019 Yılı Araştırması’ beslenmeyle ilişkili en düşük ölüm oranına sahip ülkenin İsrail olduğunu ortaya koydu. Oysa İsrail aynı zamanda dünyanın en fazla şeker tüketen ülkesi. Uluslararası Şeker Derneği’nin (International Sugar Organization-ISO) dünyada şeker tüketimi verilerine göre İsrail’i sırasıyla Malezya, Barbados, Fiji izledi. Türkiye ise yıllık kişi başına 30,3 kilogram şeker tüketimiyle 60’ıncı sırada yer aldı.


Birçok ülkede, sağlıklı bir yaşam için tavsiye edilen miktardan çok daha fazla şeker tüketiliyor. BBC Türkçe’de yer alan habere göre 2018’de İsrail’de kişi başına 60 kg şeker tüketildi. Bu, günde 165 gram, yani 30 tatlı kaşığı şeker demek. ISO’nun verilerine göre en alt sıralarda kişi başına 3,5 kg şeker ile Kuzey Kore yer aldı.

Hastalıkları etkiliyor

Öte yandan uzmanlar, dünya çapında şeker tüketimindeki artışın, obezitenin yaygınlaşmasında önemli bir etken olduğunu söyledi. Araştırmalar, yüksek şeker içeren içeceklerin obezite, tip 2 diyabet, kalp hastalıkları ve erken ölüm riskini artırdığını gösterdi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.