Dünyada solun halleri
Fotoğraf: WSWS

DIŞ HABERLER SERVİSİ

AVUSTRALYA
İşçiye ihanete ‘hayır’

Avustralya Sosyalist Eşitlik Partisi, Pampas hamur işi fabrikasında greve çıkan 50 işçiye, iş sözleşmesi oylamasını kabul etmeme çağrısı yaptı. Enflasyonun yüzde 7,3 olduğu ülkede, Pampas işçileri şirketin yüzde 4’lük maaş artışına karşı 21 Kasım’da greve çıktı. Birleşik İşçi Sendikası, yüzde 4,5’lik bir artış için şirketle “zafer olarak” duyurduğu bir anlaşma sağladı. Partiden yapılan açıklamada anlaşmanın işçiye ihanet olduğu belirtilerek, 10 Ocak’ta düzenlenecek oylamada işçilere anlaşmaya “hayır” demeleri çağrısı yaptı.

PORTEKİZ
İran direnişine selam

Portekiz Komünist Partisi, İran’da devam eden protestolarda büyük rol oynayan İran Halk Partisi’yle (TUDEH) dayanışma mesajı yayımladı. Demokrasi ve sosyal ilerleme için mücadele edenlerle dayanışma içinde olunduğu belirtilen mesajda şu ifadeler kullanıldı: “Sosyal, ekonomik, demokratik haklar için mücadeleyi kendi ellerine almanın İran halkına bağlı olduğu ilkesinin altını çizen Partinizin duruşunu dikkate alıyoruz. İran'ın egemenliğini ve gelişme hakkını hedef alan tüm eylem ve kararları reddediyoruz. Ortadoğu'da emperyalizmin savaş ve saldırganlık stratejisine karşı azimli mücadeleler yürüten diğer halklarla dayanışmamızı yeniden teyit ederek, kardeşçe selamlarımızı iletiyoruz.”

SRİ LANKA
Sağlıkçılar özelleştirmeye karşı

Sri Lanka Sağlık Çalışanları Eylem Komitesi (HWAC), hükümetin devlet hastanelerinde “ücretli koğuş” sistemine geçmesine karşı kampanya başlattı. Sağlık hizmetini özel şirketlere teslim edeceği konusunda eleştirilen sistem ilk olarak 2023 bütçe görüşmelerinde duyurulmuştu. IMF’nin ülkeye sağlayacağı kredi karşılığında kemer sıkma politikaları doğrultusunda hükümetin açıkladığı geniş çaplı özelleştirmeler büyük tepkiye yol açmıştı. HWAC, hastanelerde “Sri Lanka sağlık çalışanları IMF’nin kemer sıkma politikalarına karşı çıkmalı” yazan bildiriler dağıtarak, sağlık çalışanlarını hükümetin kamu sektörünü sona erdirecek özelleştirmeci politikalarına karşı örgütlenmeye çağırdı.

ESVATİNİ (SWAZİLAND)
Diktatörlüğü yıkacağız

Afrika’da son mutlak monarşi ile yönetilen Esvatini de siyasi kriz devam ederken, Esvatini Komünist Partisi’nden yeni bir açıklama geldi. Esvatini Kralı III. Mswati’nin diktatörlüğünün düşmek üzere olduğu belirtilen açıklamada, “Bu yıl ısrarla devam eden demokrasi hareketimizin zorlu ve önemli bir yılı olacak. Rejim, halkımızın özgüvenli ve kararlı muhalefeti karşısında iktidarı elinde tutmak için çaresiz taktiklere başvurmaya devam ediyor. Ancak halkımızın yardımlarıyla ülkemizdeki diktatörlüğe son vereceğiz” denildi.