Dünyada solun halleri
Fotoğraf: İrlandalılar Filistinlilere destek mesajları gönderdi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hindistan: Bütçe sınıfta kaldı​

Hindistan Komünist Partisi (CPI), hükümetin şubat ayının başında açıkladığı 2023-2024 bütçesinde sendikalara ayrılan ödeneği eleştiren bir açıklama yayımladı. Açıklamada bütçeyi oluştururken işsizliğin, artan eşitsizliğin, enflasyonun ve kırsal alanlarda artan çok boyutlu krizlerin göz önüne alınmadığı belirtildi. Bütçede ekonominin göz önündeki sorunlarını görmezden geldiği ve ekonomide her şeyin düzgün ilerlediği algısı yaratılmaya çalışıldığını belirtildi.

İrlanda: ‘Kanlı Pazar’ unutulmadı

Kuzey İrlanda’nın Derry kentinde 30 Ocak 1972’de yargılanmadan tutuklanmaya karşı düzenlenen gösterilerde askerler tarafından vurularak öldürülen 14 kişiyi anmak için birçok kişi sokaklardaydı. Pazar günü düzenlenen yürüyüşte, ‘Kanlı Pazar’da öldürülen göstericiler anılırken, İrlanda Komünist Partisi üyeleri, açtıkları pankartlarla da İsrail hükümetinin baskısı altındaki Filistinlilere destek mesajları gönderdi.

İspanya: Milyonlar savaşa aktarılıyor

İspanya İşçileri Komünist Partisi (PCTE), İspanya hükümetinin Ukrayna’ya silah yardımı yapma kararına ilişkin açıklama yaptı. Almanya’nın Lepoard tanklarını Ukrayna ordusuna gönderme kararının ardından İspanya hükümetinin de tank sevkıyatı kararı aldığı hatırlatılan açıklamada şöyle denildi: “İspanya halkının yaşam standartları sert şekilde düşerken milyonlarca avro savaşa aktarılıyor. Hükümetin savaş destekçiliğini kınıyoruz.”

Güney Afrika: Doktorlar evde oturamaz

Açıkta kalan binden fazla doktor, atamalarının yapılması için Gauteng, Eastern Cape ve Kwazulu Natal ilçelerinden başkent Pretoria’daki Sağlık Bakanlığı’na yürüyüş gerçekleştirdi. Güney Afrika Sağlık Sendikası’ndan yapılan açıklamada “Doktor başına düşen hasta sayısı oldukça yüksekken, onların evde oturmalarını bekleyemeyiz. Sağlık sistemi çöküşte ve en yoksul kesim hiçbir sağlık hizmetine ulaşamıyor” denildi.