Dünyada solun halleri

Umut Can FIRTINA

AVUSTURALYA
Referandumda ‘evet’ deme çağrısı

Avustralya Komünist Partisi, ülkede Aborijinlerin ve diğer yerli halkların, hükümetin kendilerini ilgilendiren kararları alırken başvuracağı Voice (Ses) adlı bağımsız kurumun kurulmasına ilişkin referanduma ‘evet’ deme çağrısı yaptı. Açıklamada referandumun ülkeye tarihi bir değişim şansı tanıdığı belirtilerek, verilecek ‘hayır’ oylarının ırkçılığın ve aşırı sağın zaferini temsil edeceği belirtildi.

PORTEKİZ
Kamu çalışanlarının öfkesi büyüyor

Portekiz’de demiryolu işçileri, öğretmenler ve hemşireler grevde. Devletin demiryolu şirketi Comboios de Portugal’daki (CP) işçiler, devletin teklif ettiği enflasyon altındaki maaş zammına karşı 8 Şubat’ta iki günlük greve çıktı. CP’den yapılan açıklamada, 16 Şubat’a kadar yarım günlük grevlerin süreceği belirtildi. Öğretmen ve hemşireler de hafta boyunca sürdürdükleri grevlerde çalışma koşullarına tepki gösterdi.

İSRAİL
Yargı darbesi asla kabul edilemez

İsrail’de aşırı sağcı Netanyahu hükümetinin Knesset’e (İsrail Parlamentosu) yargı atamalarında daha geniş yetkiler vererek, yargı bağımsızlığını tehlikeye düşüren yargı reformlarına karşı grev çağrısı yapıldı. Ülkede her cumartesi düzenlenen eylemlerin çağrısını yapan Kaliteli Hükümet Hareketi, pazartesi gününden itibaren başlayacak grevlere çağrı yaptı.

FİNLANDİYA
Haklarını alana kadar grevdeler

Perakende ve teknoloji işçileri, Endüstri Sendikası’nın teknoloji endüstrisi patronlarıyla imzaladığı, ücretlerde kesinti yaratan, bu yıl için yüzde 3,5 ücret artışını, bir defaya mahsus 400 avroluk ödemeyi; 2024 için ise sadece yüzde 2’lik bir maaş artışını öngören sözleşmeyi protesto etmek için iş bıraktı. Perşembe günü başlayan grev bugün son bulacak. İşçiler, hakları olan verilmezse grevlerinin süreceğini söyledi.