Dünyada solun halleri

Umut Can FIRTINA

FRANSA
Mezarda emekliliğe öfke büyüyor

Fransa’da hükümetin emeklilik yaşını 62’den 64’e yükseltmeyi amaçlayan emeklilik reformuna karşı protestolar perşembe günü de sürdürüldü. Paris’te düzenlenen protestolarda önceki gösterilere karşı daha az kişi bulunsa da, ülke çapında yüz binlerce kişi sokaklardaydı. Genel İşçi Konfederasyonu (CGT) 300 bine yakın kişinin protestolara katıldığını aktardı. Perşembe günü düzenlenen eylemlerin, 7 Mart’ta düzenlenecek kitlesel protestoya momentum sağlaması bekleniyor. Sendikalar arası koalisyondan yapılan açıklamada 7 Mart’taki protestonun “Fransya’yı durma noktasına getireceği” belirtildi.

ALMANYA
Uyarıları hemen şimdi dikkate alın

Almanya’da posta ve kargo işkolundaki uyarı grevlerinin ardından şimdi de ulaşım işkolunda uyarı grevlerine gidiliyor. Birleşmiş Hizmetliler Sendikası‘nın (ver.di) çağrısıyla bugün Münih, Stuttgart, Hamburg, Dortmund, Hannover ve Bremen havalimanları ile ülkenin en büyük ve en işlek havalimanı olan Frankfurt Havalimanı’nda dün 24 saatlik greve gidildi. Grev nedeniyle 300 bin yolcuyu etkileyen 2 bin 300 seferin iptal edildi. Ver.di, havalimanı çalışanları için yüzde 10,5’lik maaş zammı talep ediyor. Ver.di Genel Başkanı Frank Werneke, “İşverenler haftaya iyi bir teklifle gelmezse bir sonraki grevler bambaşka boyutta olacak. Bu grevimiz sadece gelecek olanın küçük bir örneği” dedi.

dunyada-solun-halleri-1128156-1.

TUNUS
Bağımsız, özgür basın istiyoruz

Tunus’ta yüzlerce gazeteci, perşembe günü başkent Tunus’ta hükümetin medyaya yönelik baskıcı ve tehditkar tutumunu protesto etti. Tunus Gazeteciler Sendikası (SNJT) tarafından, gazeteci ve Mosaique FM radyosunun direktörü Noureddine Boutar’ın tutuklanmasından üç gün sonra düzenlenen protestoda, başkentteki hükümet binasının önünde toplanan gazetecilerin bazıları ağızlarını bantlarken, “Gazetecilere baskıya son” ve “Bağımsız, özgür basın istiyoruz” sloganları atıldı.

İRLANDA
Erdoğan’dan utanç verici uygulama

İrlanda İşçi Partisi (IWP), Adana Osmaniye’de depremzedelere yardım çalışmaları esnasında alınan 10 TKP üyesinin gözaltına alınmasına ilişkin açıklama yaptı. TKP’nin depremin hemen ardından bölgede çalışmaya başladığına dikkat çekilerek, Türk yetkililerin “utanç verici” uygulamanın, halkın ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalan Erdoğan’ın baskıcı bir başka uygulaması olduğu belirtildi. Açıklama şöyle devam etti: "10 yoldaş serbest bırakılmış olmasıyla birlikte, WPI bu provokatif hareketi kınıyoruz."

İRAN
İran’da işçi sınıfı ayağa kalktı

Mahsa Amini protestolarının sürdüğü İran’da Ulusal Petrol Şirketi’nde çalışan taşeron işçiler, başkent Tahran’daki merkez binası önünde yeni yıl ek ücretlerini protesto etti. Ahvaz, Kermanşah ve İsfahan şehirlerinde ise telekomünikasyon emeklileri, Telekomünikasyon Genel Yönetimi önünde, yükselen enflasyon karşısında emekli maaşlarının düşük kalmasına ilişkin eylem yaptı.