Dünyada solun halleri

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yeni Zelanda: Eğitime ara, öğretmenler sokakta

Yeni Zelanda’da yaklaşık 50 bin öğretmen, hükümetin maaşlarda kesinti teklifine ve artan hayat pahalılığına karşı perşembe günü ülke çapında iş bıraktı. 5 milyonluk ülke nüfusunun yüzde 1’inin katıldığı eylem, 2019’dan bu yana gerçekleşen en büyük eylem oldu.

Sri Lanka: IMF kıskacında bir yaşama hayır

Sri Lanka’da yarım milyona yakın özel sektör ve kamu emekçisi, Devlet Başkanı Ranil Wickremesinghe’nin Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) zorlamasıyla uyguladığı kemer sıkma politikalarına karşı çarşamba günü ülke çapında eylem düzenledi. Sendika Koordinasyon Merkezi’nin (TUCC) çağrısıyla işçiler, grev karşıtı emirlere ve bazı sendikaların katılımı azaltma çabalarına karşın boyun eğmeyeceğiz IMF kıskacına girmeyeceğiz diyerek başkent Colombo’da bir araya geldi. TUCC bileşeni sendikalar, daha önce talepleri karşılanmazsa süresiz eyleme çıkacaklarını belirtmişti.

Nijerya: Hükümete grev ültimatomu

Nijerya’nın en büyük sendika konfederasyonlarından Nijerya İşçi Kongresi (NLC), döviz ve yakıt kıtlığına karşı salı günü hükümete 7 günlük grev ültimatomu verdi. NLC liderleri yaptıkları açıklamada özel sektörde ve birçok endüstri dalında çalışan üyelerinin, hükümetin politikaları yüzünden karşılaştığı sorunlar yüzünden “çileden çıktıklarını” belirtti. Ayrıca NLC, Imo eyaletinde üyelerinin 20 aydır maaş alamamasına karşı düzenlenen protestolarına iki hafta ara verildiğini, hükümet taleplerine karşılık vermezse tekrar greve gideceklerini açıkladı.

Botswana: Madenciler işini geri alacak

Güney Afrika Ülkesi Botswana’da Masama Kömür Madeni’nde 300’den fazla işçi, 31 Mart’ta işten çıkarılacaklarını öğrenmesi üzerine iş bırakma eylemi yaptı. Eylem, üstlenici fima Jarcon Opencast Mining’in maden sahibi Minergy şirketine bu işçileri işten çıkaracağını bildirmesi üzerine başladı. Botswana Maden İşçileri Sendikası Başkanı Joseph Tsimako “Duyduğumuza göre madenin sahibi üretimi şu anda durdurdu ve üstlenici firma işçilere ayın sonuna kadar ücretli izin kullanmalarını söyledi” dedi. Minergy’den 25 Ocak’ta yapılan açıklamada “küresel petrol kriziyle birlikte üretimin ve fiyatların yüzde 50 civarında arttığı, kömüre olan talebin şirkete büyük kâr sağladığı” belirtilmişti.