Dünyanın en yaygın sosyal medya platformlarından biri haline gelen TİkTok’a yönelik ülkelerin tepkileri büyüyor. Bazı ülkelerin aldığı yasak kararlarının ardından ABD’de ilk kez bir eyalette sosyal medya platformuna yasak getirildi.

Dünyada TikTok’a olan tepki büyüyor
Fotoğraf: DepoPhotos

DİLARA EKİNCİ

Montana, geçen hafta TikTok’u yasaklayan ilk ABD eyaleti oldu. Şirket, yasağın anayasaya aykırı olduğunu iddia ederek dava açtı. Ancak, uzmanlar TikTok’un popülerliği dolayısıyla yasak kararının uygulamaya geçebilmesini pek mümkün görmüyor. Sivil haklar aktivistleri, yasağın belirtilen amacına ulaşmadığını da eleştiriyor.

ABD hükümeti, TikTok’un Çinli hissedarların elindeki paylarını satmalarını, aksi takdirde ABD’de yasaklanmasını istedi. TikTok, şu anda Amerikan hükümeti ile Amerikalı kullanıcıların veri güvenliğini ve ulusal güvenliği sağlamak için tasarlanmış bir kontrol modeli hakkında görüşmeler yapıyor. 23 Mart’ta TikTok CEO’su Shou Zi Chew, Amerikan Kongresi’nde bilgi verdi.

Bir TikTok sözcüsü, “Ulusal güvenliğin korunması amaçsa, elden çıkarma sorunu çözmez; mülkiyet değişikliği, veri akışına veya erişimine yeni kısıtlamalar getirmez” dedi. ABD makamları ve TikTok, iki yılı aşkın süredir veri güvenliği gereklilikleri konusunda müzakere ediyor.

Diğer yandan, dijital reklam pazarının yavaşlamaya başladığı ve medyanın gelir modellerinin baskı altına girdiği bir yılda, TikTok, iki yıllık büyümesini bu yıl da sürdürerek piyasadaki düşen reklam geliri eğilimlerine meydan okuyor. WARC Media’nın en son reklam harcaması tahminine göre, TikTok’un 2023’te reklam gelirinin %51,7 artışla 15,2 milyar sterline ulaşması bekleniyor.

Yasakların bir nedeni olarak da, TikTok’un, başta Meta olmak üzere diğer ABD merkezli sosyal medya platformlarının gelirine verdiği zarara işaret ediliyor. Zira TikTok CEO’su Shou Zi Chew de ABD Kongresi’nde yaptığı savunmada, Amerikan sosyal medya platformlarının da kişisel verilerin kullanımıyla ilgili çok da parlak bir sicile sahip olmadığını belirterek, Cambridge Analytics skandalını hatırlattı. Yahoo editörü Daniel Howley ise, yazısında TikTok’un herhangi bir sosyal medya platformu kadar tehlikeli olduğunu savundu. Citizen Lab tarafından 2021’de yürütülen deneyde de, TikTok’un Çin devletinin yararına içerikleri manipüle ettiğine dair yeterli verinin bulunmadığı belirtildi.

TikTok’ta dünya genelinde, ortalama 1 milyardan fazla kullanıcı her gün yaklaşık 90 dakikaya varan sürelerde kısa videolar izliyor. Yeni Zelanda da, Kanada, Belçika, İngiltere ve Avrupa Komisyonu’nun aldığı kararı takip ederek, TikTok’u kamu ağlarına erişimi olan tüm kurumsal cihazlarda yasakladı. Bu kararların siber güvenlik uzmanlarının tavsiyeleri ile hükümet ve diğer ülkelerle yapılan görüşmeler sonrasında alındığı belirtildi. TikTok ise kararların “yanlış anlaşılmalar” nedeniyle alındığını savunuyor. Şirket, sıkı veri güvenliği uygulaması için 1,5 milyar dolardan fazla kaynak ayırdığını belirterek, casusluk iddialarını reddetti.

Çinli ByteDance şirketine ait TikTok sosyal medya platformunu şimdiye kadar yasaklayan ülkeler şu şekilde: Afganistan, Avustralya, Belçika, Danimarka, Fransa, Hindistan, Letonya, Hollanda, Kanada, Norveç, Pakistan, Tayvan, Yeni Zelanda.