İstiklal Caddesi’nde gerçekleşen bombalı saldırıyla ilgili dünyanın pek çok ülkesinden taziye mesajları geldi. Açıklamalarda şiddet lanetlenerek Türkiye halkına dayanışma dilekleri iletildi.

Dünyadan İstiklal Caddesi’ndeki saldırıyla ilgili taziye mesajları

ABD, Avrupa ülkelerinin liderleri ve dışişleri bakanları, İstanbul'da 6 kişinin öldüğü, 81 kişinin yaralandığı bombalı saldırıda hayatını kaybedenler için taziye mesajı gönderdi. Arap ülkeleri de İstiklal Caddesi'ndeki saldırıyı kınadı.

HOLLANDA

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Twitter'dan yayımladığı mesajında, İstiklal Caddesi'nde meydana gelen patlama haberinin kendilerini derinden sarstığını ve üzdüğünü belirtti.

Ölenlerin ailelerine taziye dileklerini sunan Rutte, yaralılar için de acil şifa temennisinde bulundu.

İNGİLTERE

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, düşüncelerinin patlamadan etkilenenlerle olduğunu belirterek, "Terör her biçimde tiksindiricidir. İngiltere, bu gayri meşru şiddet eylemine karşı Türkiye'yle dayanışma içindedir" ifadesini kullandı.

ALMANYA

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier İstanbul’daki patlamaya ilişkin yayınladığı taziye mesajında, “Bu şok anında biz Almanlar, İstanbulluların ve Türk halkının yanındayız” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da "İstanbul'dan korkunç görüntüler geliyor. Düşüncelerim bir pazar günü İstiklal alışveriş caddesinde dolaşmak isteyen ve büyük bir patlamanın kurbanı olan insanlarla" paylaşımında bulundu.

İTALYA

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, İstanbul'daki patlamaya dair Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "İstanbul'daki görüntüler korkunç. Yaşanan saldırı ve hayatını kaybeden masum vatandaşlar dolayısıyla Türkiye'ye en derin taziyelerimi belirtmek isterim" ifadelerini kullandı.

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani de Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "İstanbul'dan gelen görüntüler korkunç. İtalya, Türk hükümetine ve halkına yakınlığını belirtirken, hayatını kaybeden masumlar için en içten taziyelerini ifade ediyor. Kriz birimimiz durumu izlemekte ve vatandaşlarımızla temas halinde" ifadelerine yer verdi.

Bu arada, İtalya Dışişleri Bakanlığı kriz masası da sosyal medya hesaplarından İstanbul'daki İtalyan vatandaşları için acil durumda ulaşmaları için gerekli numaraları paylaştı.

AVUSTURYA

Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Türk halkına ve İstanbullulara en içten taziyelerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı.

Van der Bellen, "korkunç patlama sonrasında düşüncelerinin kurbanların aileleriyle olduğunu" belirterek, yaralılara acil şifa dileklerinde bulundu.

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer da Twitter'dan yaptığı açıklamada, düşüncelerinin İstanbul’daki korkunç patlamada hayatını kaybedenlerle birlikte olduğunu belirterek, "Yaralıların en hızlı şekilde sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyorum" paylaşımında bulundu.

Ayrıca, ana muhalefet Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) Genel Başkanı Pamela Rendi-Wagner de korkunç patlamada hayatını kaybedenlerin yakınlarına en derin taziyelerini sunduğunu ifade etti.

ÇEKYA

Çekya Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky, Twitter'dan yaptığı açıklamada, İstanbul'daki patlamanın kendisini derinden sarstığını belirtti.

Lipavsky, "Düşüncelerim kurbanlar, yaslı aileler ve yas tutan herkesle. Türk halkına en derin taziyelerimi iletiyorum." paylaşımında bulundu.

FRANSA

Fransa Dışişleri Bakanlığı, İstanbul'da meydana gelen patlama nedeniyle hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayımladı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Çok sayıda insanın hayatına mal olan İstanbul'daki bombalı saldırının ardından Türkiye'ye ve saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine en içten taziyelerimizi sunarız. Fransa, terörizme karşı Türkiye'yle dayanışma içindedir" ifadelerine yer verildi.

YUNANİSTAN

Yunanistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Yunanistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunun yerel yetkililerle iletişim halinde olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Yunanistan terörizmi şiddetle kınamaktadır. Türk hükümeti ve Türk halkına en içten taziyelerimizi sunuyoruz" ifadesi yer aldı.

İSVEÇ

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "İstanbul'da bu öğleden sonra meydana gelen korkunç patlama nedeniyle Türk halkına ve İstanbullulara en içten taziyelerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı.

AVRUPA BİRLİĞİ

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Komiseri Olivier Varhelyi, İstanbul’daki saldırıyla ilgili yayınladığı taziye mesajında, “İstiklal'de meydana gelen patlamanın ardından bu zor anlarda Türk halkının yanındayız” dedi.

ABD

ABD’de Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre, yazılı açıklamasında, İstanbul'daki "şiddet eylemi"ni kınayarak, “ABD'nin terörle mücadelede NATO müttefiki Türkiye'nin yanında olduğunu” belirtti.

Sözcü, açıklamasında, "ABD, bugün İstanbul'da meydana gelen şiddet eylemini şiddetle kınıyor. Düşüncelerimiz yaralılarla birlikte ve sevdiklerini kaybedenlere en derin taziyelerimizi sunuyoruz. Terörle mücadelede NATO Müttefikimiz Türkiye ile omuz omuzayız" ifadelerine yer verdi.

RUSYA

Rusya Federasyon Konseyi Başkan Yardımcısı Konstantin Kosaçev, İstanbul'daki patlamada hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi.

Kosaçev, Rus haber ajansı Ria'ya yaptığı açıklamada, İstanbul'daki patlamaya ilişkin siyasi tahminlerde bulunmanın henüz erken olduğunu belirterek, "Türk halkı ve kadim İstanbul sakinlerine en içten başsağlığı diliyorum" dedi.

Kosaçev, “terörün milliyeti ve sınırı olmadığına” dikkati çekerek, "Son yıllarda tarihin gösterdiği gibi, bu tür saldırıların kurbanı her ülke ve her halk olabilir" ifadelerini kullandı.

İRAN

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, başsağlığı mesajı paylaştı.

Kenani, mesajında, "Türkiye'nin ve Türk halkının güvenliğini hedef alan her türlü terör eylemini şiddetle kınıyoruz. Dost ve kardeş Türkiye Cumhuriyeti’nin hükümeti ve halkının yanındayız” ifadelerini kullandı.

AZERBAYCAN

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu telefonla arayarak, İstanbul'daki patlamaya ilişkin taziye dileklerini iletti.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Çavuşoğlu ve Bayramov'un telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtildi.

Görüşmede, Bayramov'un Çavuşoğlu'na İstanbul'da meydana gelen patlamaya ilişkin taziye dileklerini ilettiği bildirildi.

KUZEY KIBRIS

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar başta olmak üzere Başbakan Ünal Üstel, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile kabinedeki diğer bakanlar, İstanbul'daki patlama nedeniyle birer mesaj yayımlayarak üzüntü, taziye ve dayanışma duygularını Türkiye'ye iletti.

MISIR

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, Mısır’ın İstanbul’daki patlamayı en güçlü şekilde kınadığını belirterek, “dünyaya teröre karşı birleşmeye ve maddi manevi her türlü kaynağın kurutulması “çağrısında bulundu.

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, Bakanlığın sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı yazılı açıklamada ile İstanbul’daki patlamayı en güçlü şekilde kınayarak, Türk halkına taziyelerini iletti. Zeyd, Mısır’ın saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine, dost Türk halkına ve Türkiye Cumhuriyeti'ne içten taziyelerini ileterek, yaralılara acil şifa diledi.

KUVEYT

Arap ülkelerinden ve kuruluşlarından da İstanbul'daki saldırıyla ilgili taziye mesajları geldi.

Kuveyt haber ajansı KUNA'da yer alan haberde, Kuveyt Dışişleri Bakanlığının, ölenlere rahmet, yaralılara acil şifalar dilediği belirtildi.

Açıklamada, Kuveyt'in Türk halkına ve hükümetine taziyelerini sunduğu aktarıldı.

KATAR

Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İstanbul'daki "bombalı saldırının" şiddetle kınandığı belirtildi.

Açıklamada, Katar'ın, güvenlik ve istikrarı korumak için aldığı tedbirlerde Türkiye'nin yanında olduğu kaydedildi.

FİLİSTİN

Filistin Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, İstanbul'da yaşanan ve dost Türkiye Cumhuriyeti'ni hedef alan "terör saldırısının" kınandığı aktarıldı.

"Türkiye'nin terörle mücadelede başarılı olacağına inanıyoruz" ifadesine yer verilen açıklamada, Filistin'in, bu zor gününde Türkiye'nin yanında olduğu belirtildi.

Açıklamada ayrıca, patlamada hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa dileğinde bulunuldu.

BAE

BAE Dışişleri Bakanlığı’ndan, İstiklal Caddesi’ndeki saldırı için kınama açıklaması yapıldı. Açıklamada, BAE'nin "şiddetin ve terörün her türlüsünün karşısında olduğu" belirtildi.

LÜBNAN

Lübnan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, "Ölenlerin ve yaralananların olduğu İstanbul'daki patlamayı kınıyoruz. Böyle elim durumlarda Türkiye ile tam dayanışma içerisindeyiz" denildi.

Açıklamada, patlamada hayatını kaybedenlerin ailelerine ve dost Türkiye hükümetine başsağlığı dilenerek, yaralılara acil şifa temennisinde bulunuldu.

Lübnan Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, Lübnan Başbakanı Necib Mikati, patlamanın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak, kendisiyle ve Türk halkıyla dayanışma içerisinde olduklarını iletti.

İstanbul'daki patlamayı kınayan Mikati, Türkiye'nin, yönetiminin kararlılığı, halkının dayanışması ile zorlukların üstesinden geleceğine inandıklarını kaydetti.

IRAK

Irak Dışişleri Bakanlığı, İstiklal Caddesi'nde meydana gelen patlamayı kınayarak, hayatını kaybedenler edenler için taziye mesajı yayımladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “İstanbul’un merkezindeki Taksim bölgesinde meydana gelen, sivillerin hayatını kaybettiği ve yaralandığı terör saldırısını şiddetle kınıyoruz” denildi

Açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve Türk halkıyla dayanışma içerisinde oldukları ifade edilerek, taziye dileğinde bulunuldu.

HAMAS

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada ise İstiklal Caddesi'nde sivilleri hedef alan patlamanın şiddetle kınandığı kaydedildi.