Google Play Store
App Store

Almanya’nın Lützeraht köyünde madene karşı direnen yaşam savunucularının tahliyesi sürüyor. Baskılar artarken direnişçilere destek de büyüyor. Lützerath birleşenleri sözcüsü Hauser, “Söz verilen iklim hedeflerine ulaşabilmek için Lützerath’ta direnmekten vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Dünyamız için işgalimiz sürecek
Fotoğraf: İHA

Ezgi Güneytepe

Almanya’nın Lützerath köyünde kurulması planlanan kömür madenine karşı yaklaşık iki yıldır mücadele sürüyor. Polisin köyü tahliye için kuşatmasıyla bölgede gerginlik yükseldi. Polisin ablukasına direnen doğa savunucuları köyü terk etmedi.


Almanya’nın ve dünyanın birçok yerinden direnişçilere destek büyürken Birlik90/Yeşiller Partisi´ne yönelik tepkiler artıyor. Yaşananları Lützerath birleşenleri sözcüsü Elio Hauser ile bölgedeki son durumu konuştuk.

Bizlere kendinizi tanıtır mısınız? Lützerath köyünde kimler direniyor?
Tüm iklim adaleti hareketi Lützerath'ta bir araya geldi. Bu da ‘Lützi bleibt, Fridays for Future, Ende Gelande, End Fossil: Occupy, the Last Generation, Scientest Rebellion, Extinction Rebellion, Greenpeace’ gibi örgütlerin burada olduğu anlamına geliyor. Çeşitli kuruluşlara bölünmüş olan tüm hareketin burada nasıl bir araya geldiğini görmek gerçekten çok güzel!

Lützerath'ta olan gelişmeleri kısaca bizlere anlatabilir misiniz? Hükümetin amacı nedir? Neden bu bölgede kömür madeni kurulmasına karşısınız?
Lützerath, köyün yıkımını önlemek amacıyla aktivistler tarafından 2 yıldır işgal altında tutuluyor. Ancak şu anda birkaç bin polis, aktivistleri köyden tahliye etmekte ve ilk kazı çalışmaları çoktan başladı. Alman Hükümeti ve RWE şirketinin (enerji şirketi) amacı, fosil yakıtlardan daha fazla kâr elde etmek için köyün altında yatan kömürü sömürmektir. Bu arada, ormansızlaştırmayı, Almanya'nın enerji arzını güvence altına almak için kömüre ihtiyaç duyacağı argümanıyla meşrulaştırıyorlar. Ancak çeşitli araştırmalar, Lützerath'ın altındaki 280 milyon ton linyite ihtiyaç olmadığını ve ayrıca kömürün zaten sadece üç yıl içinde yakılabileceğini ve bu nedenle Lützerath’ın altındaki kömür ile Ukrayna'daki savaş arasındaki bağlantının bir efsane ibaret olduğunu göstermekte.

Elio HauserElio Hauser


Lützerath köyü kalmalı, çünkü Almanya Hükümeti Paris İklim Anlaşması´nın 1,5 derece sınırına sadık kalacağına söz verdi ve Lützerath Köyü´nün altındaki kömür bu sınırı aşmak için yeterli. Ayrıca, her iki durumda da yenilenebilir enerjiye köklü bir geçişi hedeflenmeli ve özellikle Küresel Güney'den milyarlarca insanın geçim kaynaklarını tehdit eden enerji kaynaklarını teşvik etmeye devam etmemeliyiz.

Birlik90/Yeşiller Partisi´nin politikacıları seçimlerden önce linyit madenciliğine karşı çıktılar. Şimdi de enerji güvenliğini garanti altına almak için bunun gerekli olduğunu söylüyorlar. Gerçekten öyle mi? Yeşiller Partisi politikacıları fikirlerini neden değiştirmiş olabilirler?
Yeşiller Partisi'nin tutumunu değiştirme kararı, partilerin ve siyasetçilerin büyük şirketlerin sermaye çıkarlarına nasıl sürekli boyun eğdiklerinin mükemmel bir örneğidir. Sorun iklim krizinin kendisi değil, daha ziyade kapitalizmin sonucu. Kapitalizm, kâr hırsıyla yaşam alanlarının yok edilmesinden ve dolayısıyla türlerin yok olmasından, küresel ısınmadan ve sosyal adaletsizlikten sorumludur.

Talepleriniz nedir? Sorumlu taraflarla mevcut müzakereler var mı? Sorumlular sizinle temasa geçmeye çalıştı mı?
Taleplerimiz nettir. Birincisi, Almanya'nın söz verilen iklim hedeflerine ulaşabilmesi için Lützerath'ta direnmekten vazgeçmeyeceğiz. İkincisi, artık yenilenebilir enerjilere geçmeli ve enerji şirketlerini kamulaştırmalıyız ki, kâra göre değil, ihtiyaca göre üretim yapılsın. Örneğin, Yeşiller Partisi gençlik kolları bile Lützerath'ın kalmasını talep ediyor. Bu arada, sesimizi duyurmak için farklı şehirlerde Yeşiller Partisi büroları işgal edilmekte.

dunyamiz-icin-isgalimiz-surecek-1113900-1.

Lützerath köyünde tahliyeler başlatıldı. Polisin tutumu nedir? Toplumun bütün bu olanlara tepkisi ne oldu?
Polis köyün boşaltılması emrini zor yoluyla uyguladı. Köy 3 gün boyunca gece gündüz boşaltılmakta. Aktivistlerin yiyecek, su ve tuvalete erişimi engelleniyor. Kurumsal sermaye çıkarlarının polis şiddetiyle uygulandığı açık. Lützerath'ın yıkımının ne ahlaki açıdan ne de bilimsel açıdan mantığı yok. Alman televizyon kanalı ZDF tarafından kısa süre önce yapılan bir araştırma, toplumun yüzde 59'unun linyit madenciliğinin yaygınlaştırılmasına karşı olduğunu gösterdi. Bu da kararın demokratik olmadığını göstermekte. Aynı zamanda toplumun aktivistlere verdiği destek de inanılmaz. İki yıl boyunca Lützerath'daki insanlara yiyecek, malzeme ve maddi bağışlar sağlandı.

Topluma bir çağrınız var mı?
Üretim ilişkilerini artık değiştirmeye başlamak zorundayız. Kapitalizm, gezegenin daha uzun süre yaşanabilir olmayacağının garantisidir. Sadece 100 şirket tüm endüstriyel emisyonların yüzde 71'inden sorumludur Ama kimin için? Kapitalizmin herkes için refah getirdiği yönündeki başarı hikayesi bir şehir efsane. Zengin ve fakir arasındaki uçurum gittikçe büyüyor. Sadece Almanya'da iki aile, tüm nüfusun en alttaki yüzde 50'sinin sahip olduğu kadar zenginlik miktarına sahip. Bu nedenle ilk olarak, kısa vadede mülkiyetin eşit olarak dağıtımı ve ikincisi üretim ilişkilerinin tamamen değiştirilmesini talep ediyoruz. ‘İklim değişikliği değil, sistem değişikliği’ istiyoruz.