Dünyada en fazla çöp ithal eden ülkelerden olan Türkiye, 2017 yılında 277 bin tona yakın plastik atık ithal etti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, ithal edilen plastik miktarının, “Sektörel ve global ekonomik konjonktüre uygun olarak” artacağını söyledi.

Dünyanın çöplüğü olduk

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Çin’in yurtdışından plastik atık alımına yasak koymasının ardında atıkların yeni adresi olan Türkiye’nin yüz binlerce ton plastik atık ithal ettiği ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un açıkladığı verilere göre, Türkiye’nin 2017 yılında ithal ettiği plastik atık miktarı 277 bin ton oldu. Bakan Kurum, yurtiçinden temin edilen plastik atık miktarının ise 264 bin ton civarı olduğunu bildirdi.

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Türkiye’nin plastik atıklar konusunda ne yönde bir planlama yaptığını Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sordu. 2016 yılının başında aylık 4 bin ton olan plastik atık ithalatının 2018 yılında aylık 33 bin tona yükseldiğinin altını çizen Yeşil, Bakanlığın plastik atıklara yönelik tasarrufunun kamuoyuna açıklanmasını istedi. Kurum’a, “Ülkemizde tüketilen bir yıllık plastik atık miktarı nedir?” diye soran Yeşil, “Bakanlığımızda bu konuya ilişkin veri bulunmamaktadır” yanıtını aldı.

Türkiye’de, plastik atık geri kazanımı yapmak üzere bin 200’e yakın lisanslı tesis bulunduğunu ifade eden Kurum, bu tesislerin hammadde ihtiyacının karşılanması için atık ithalatının zorunlu hale geldiğini savundu. Tesislerin hammadde ihtiyacının büyük oranda yurtiçinde toplanan atıklar ile sağlandığını belirten Kurum, Türkiye’de 2017 yılında toplanan plastik atık miktarının 264 bin ton olduğunu açıkladı.

ADRES TÜRKİYE OLDU

Türkiye’nin 2017 yılında ithal ettiği plastik atıkların fazlalığı dikkat çekici. Çin’in plastik atık ithalatına getirdiği yasağın ardından atık akışının yöneldiği Malezya ve Tayland’ın da bu konuda kısıtlama getirmesi, yeni adresin Türkiye olmasına yol açtı. Resmi verilere göre, Türkiye’nin yıllık plastik ithalatı 277 bin tona ulaştı.

Bakan’ın, ithal edilen atıkların tamamının geri dönüştürüldüğü yönünde bir beyanı olmadığının altını çizen CHP’li Yeşil, plastik atık yönetiminin geri dönüşüm mekanizması olarak yürütülmesi gerektiğini kaydetti. Türkiye’nin yurtdışından çöp ithal etmesinin, “Sektörel ve global ekonomiye uygunluk” olarak tanımlandığına dikkat çeken Yeşil, “Yani plastik atık ithalatı üzerinden çöp ithal etmemizin yegane sebebi, bu sektörden kazanç elde edilmesi olarak tanımlanmıştır” dedi.

Yeşil, Türkiye’nin dünyada en fazla çöp ithal eden ülkelerden birisi olduğunu ifade ederek meselenin sadece ekonomik boyutu ile ele alınamayacağını söyledi. Yeşil, "Madem plastik atıkların geri dönüşümü oldukça karlı bir sektördür, o halde neden gelişmiş ülkeler çöplerini bize ithal etme yarışına girmiştir? Çevresel etki açısından plastik atıklarla mücadele etmek için, ‘Sıfır atık yılı’ kapsamında bir dizi dönüşüme girdiğimiz bu yıl içerisinde, plastik atıkların doğaya ve çevreye olan zararlı etkilerini göz ardı ederek yalnızca ekonomik gerekçelerle çöp ithalatının kapsamının genişletilmesinin çevreyi korumakla bağdaşır yanı var mıdır?” ifadelerini kullandı.