Dünyanın en ateist ülkeleri hangileri?

WIN/Gallup International’ın yürüttüğü araştırmaya göre 68 ülkede 66 binden fazla kişiyle yapılan araştırma, bu ülkelerdeki ateistlerin oranının yanı sıra insanların tanrıya, ölümden sonra yaşama, ruhun, cennet ve cehennemin varlığına olan inançlarını da istatistiklerle bize sunuyor.

Gaia Dergi'nin aktardığı WIN/Gallup International’ın yaptığı araştırmaya göre, Çin dünyanın dine en az bağlı ülkesi. Ülkenin yalnızca yüzde 9’u kendini dindar olarak tanımlarken, yüzde 67’si kendini ateist olarak tanımlıyor. Yüzde 67’lik bu oran, başka ülkelerin oranlarının iki katından bile fazla.

68 ülkede 66 binden fazla kişiyle yapılan bu araştırmanın sonuçları, Çin’in yüzde 23’ünün dindar olmadığını ortaya koyuyor. Bu sonuçlar, ülke içindeki dine karşı tutumla da paralellik gösteriyor. Örneğin geçen sene yürürlüğe giren yasaya göre, ebeveynlerin çocuklarını tutucu dini inançlara teşvik etmemeleri ve onları spesifik şekilde giydirmemeleri gerekiyor. Yeni düzenlemeler de okullarda dine dayalı her türlü faaliyeti yasaklamıştır.

Çin’i İsveç, Çek Cumhuriyeti ve Birleşik Krallık izliyor. İsveç’te insanların yüzde 18’i kendini ateist olarak tanımlarken, yüzde 55’i de dindar olmadığını söylüyor. Çek Cumhuriyeti’nde insanların yüzde 25’i kendini ateist olarak tanımlarken ve yüzde 47’si ise dindar olmadığını söylüyor. Birleşik Krallık’ta insanların yüzde 11’i kendini ateist olarak tanımlarken, %58’i de dindar olmadığını söylüyor.

Ancak yine de büyük dindar kesimlerin yaşadığı ülkeler de var. Dünya çapında ankete katılanların yüzde 62’si kendini dindar olarak tanımlıyor. Ülkelere bakacak olursak, dindarlık oranları; Tayland’da yüzde 98, Nijerya’da yüzde 97, Kosova’da, Hindistan’da, Fildişi Sahilleri’nde Gana’da ve Papua Yeni Gine’de yüzde 94. Bu oranlarla dünyanın en dindar ülkeleri konumundalar. Türkiye için bu oran yüzde 74. Tayland’da insanların sadece yüzde 1’i ve Hindistan’da da sadece yüzde 2’si kendini ateist olarak tanımlıyor.

Araştırma aynı zamanda insanların kendini spesifik bir dinin üyesi olarak görmeseler de, farklı inançları olduğunu gösteriyor. Dünya çapında ankete katılanların yüzde 74’ü insanların ruhu olduğuna ve yüzde 54’ü de ölüm sonrası yaşama inandıklarını söylüyor. Aynı zamanda cennet (%56) ve cehennem (%54) düşüncesine de yaygın bir inanç var. Endonezya, Gana, Nijerya, Kosova ve Azerbaycan’da ankete katılanların yüzde 100’ü Allah’a inandıklarını söylüyor; bu oran Çin’de yüzde 16, İsveç’te yüzde 22 ve Japonya’da yüzde 29.

İnançlar farklı yaş ve sosyal gruplar arasında da farklılık gösteriyor ve sonuçlar, inançların yaşa bağlı olarak azaldığını gösteriyor. 18-24 yaş arasındakilerin yüzde 74’ü tanrıya inanırken, 65 yaş ve üstü kişilerin yüzde 67’si tanrıya inandığını söylüyor. Benzer bir şekilde, ankete katılan gençlerin yüzde 60’ı ölüm sonrası yaşama inandıklarını belirtirken, bu oran 65 yaş ve üzeri insanlar için yüzde 45. Ankete göre, eğitim seviyesi daha düşük kişiler ve daha az para kazananlar, daha yüksek eğitim seviyesine sahip ve daha yüksek kazanç elde eden bireylere göre daha fazla dine bağlı oluyorlar.

Leeds Becket Üniversitesi ve Missouri Üniversitesi akademisyenleri tarafından yürütülen başka bir araştırma, çok dindar ülkelerdeki öğrencilerin matematik ve fen alanlarında daha başarısız olduğunu buldu. Gerekçe olarak da bazı dini inançlar ve matematik/fen içeriği arasındaki uyumsuzluğu gösteriyorlar.

Türkiye için oranlar ise şöyle: Yüzde 74 kendini dindar olarak tanımlıyor, yüzde 12’si dindar olmadığını söylüyor, yüzde 6’sı ateist olduğunu söylüyor ve yüzde 8’i de bilmiyor/cevap vermiyor. Ayrıca yüzde 95’i Allah’a, yüzde 78’i ölüm sonrası yaşama, yüzde 91’i insanların ruhu olduğuna, yüzde 88’i cennet ve cehenneme inandığını söylüyor.

İstatistiklerin tamamı için tıklayınız.

Dünyadaki ateistlerin ülkelere göre oranını gösteren harita için tıklayınız.