Cumhuriyet tarihinin en büyük anıtı olarak açılan İstanbul Havalimanı ile ilgili tartışma bitmiyor. Tartışmanın bir boyutu maliyeti ve hazineye yükleyeceği mali yük olurken diğer başlık ise yılda 60 milyon yolcuya ev sahipliği yapan Atatürk Havaalanı

Dünyanın en büyük havalimanı İstanbul Havalimanı mı?

OZAN GÜNDOĞDU

Projelendirme ve yapım aşamasında doğa katliamı, işçi cinayetleri, zemini ile tartışılan İstanbul Havalimanı açılışından sonra da yüksek maliyeti ile hazineye yükleyeceği yükle tartışılıyor:

En büyük olma isteği
İstanbul Havalimanı’nın iktidar tarafından en çok dillendirilen özelliği büyüklüğü. Dünyada havalimanı büyüklükleri iki temel kritere göre belirleniyor. Bu kriterler havalimanın yüzölçümü ve havalimanını kullanan yolcu sayısı. İstanbul havalimanı 76,5 km2 ile dünyanın yedinci büyük havalimanı. Kral Fahd havalimanı birinci ve yüz ölçümü 768 km2. Bu arada yüzölçümü olarak ilk onda bulanan havaalanlarının İstanbul dışında bulunanların tamamının çölde inşa edildiğini de belirtmek gerekir. İstanbul Havalimanı ise Kuzey Ormanlarının ortasına inşa ediliyor.

Diğer bir kriter de taşınan yolcusu sayısı. Bu alanda birinci ABD’de bulunan Atalanta. Yılda 103,9 milyon yolcu ile çalışıyor. İstanbul havalimanı için 2025’e kadar her yıl hedeflenen yolcu dayısı ise 95.1 milyon.

Atatürk Havalimanı’nı kullanan toplam yolcu sayısı ise 2017 yılında 63,9 milyon yolcu olarak gerçekleşti. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ile beraber değerlendirildiğinde İstanbul’da havalimanlarını kullanan toplam yolcu sayısı 95,1 milyon yolcu oluyor.

dunyanin-en-buyuk-havalimani-istanbul-havalimani-mi-526211-1.



Milyarlar çöpe gidecek
Yolcu sayısı veri alındığında henüz İstanbul Havalimanı’nın bu listeye kaçıncı sıradan girebileceğini bilemiyoruz. Zira havalimanının kapasitesinden ziyade dikkate alınan veri kapasite kullanım oranı oluyor. Atatürk Havalimanı 80 milyon yolcu kapasitesi ile kapasitesinin yalnızca yüzde 78’ini kullanabilirken, Atatürk Havalimanı’nın kapasitesinin yetmediği iddia ediliyordu. Ancak İstanbul Havalimanı’nın ilk bölümünün yolcu kapasitesi 90 milyon yolcu. Proje tamamlandığında ise yeni Havalimanının 200 milyon yolcu kapasiteli olacağı tahmin ediliyor.

Buna karşılık Atatürk Havalimanı’nı 31 Aralık 2018 tarihi itibariyle yolcu kullanımına kapatılıyor. Böylece Atatürk Havalimanı’nın tüm organizasyon birimlerinin İstanbul Havalimanı’na taşınması gerekecek. 7 Mart 2018 tarihinde THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı taşınma maliyetine ilişkin “12 saat yolcu taşımayarak uçakların intikalini sağlayacağız. 2-3 günde tam kapasiteyle uçuşlarımıza devam ederiz. Yaptığımız yatırımlarla birlikte taşınmanın maliyeti 600-650 milyon doları bulur” açıklamasında bulundu.

Dünyanın en önemli havalimanlarından biri durumunda olan Atatürk Havalimanı, 2016 yılına kadar ek yatırımlarla kapasitesi sürekli büyütüldü. Erdoğan, Atatürk Havalimanı’nın sadece kargo uçakları için kullanılacağını açıkladı. Bu durum da Atatürk Havalimanı birkaç yıl içerisinde ise hayalet liman hale gelecek.