Dünyanın en çok okunan çocuk kitabı yazarına mektup

Sevgili Eric Carle,

27Mayıs 2021 günü, mavi gezegenimizden ayrıldığını öğrendiğimden beri ağzımda ekşi bir şey yemişim gibi bir tat var. Aç Tırtıl’ın hiç iştahı yok, Minik Tohum›un gözleri yaşlı, Dünyayı Gezmek İsteyen Horoz gezmek istemiyor artık, Kafası Karışık Bukalemun’un kafası daha da karışmış, Huysuz Uğur Böceği’nin hiç kavga edesi yok, çocukluk çağın boyunca babanla geziler yaptığınız o ormanın tüm fertleri yasta…

On sekiz yaşında, üniversitede senin gibi görsel sanatlar okurken kucağıma dolu dolu sığan ‘The Art of Eric Carle’ (Eric Carle’ın Sanatı) adlı kitabın sayesinde tanıştık seninle. Çocukluğumdan beri kolaj yapmaktan aldığım zevkin, senin kitabını incelerken ne boyutlara ulaştığını anlatmama renkler yetmez.

Öğrencilik yıllarımda çocuklara gönüllü sanat dersleri verirken bana rehberlik etmiştin. Bazen renkli kağıtlarla, bazen parmak uçlarımızla, bazen de süngerlerle dokular oluşturarak az kolajlar yapmadık senin gibi. Yirmili yaşlarımda, sergilerimde ilham verenlerimden biri yine sendin, yüksek lisansımı kitap sanatı üzerine yaparken de.

Otuzlu yaşlarımızda, hayat çizgimizi değiştiren çok tatlı bir şey oldu. Sen, bir reklam ajansında sanat yönetmeni olarak uzun yıllardır çalışırken, bir gün eğitimci Bill Martin; “Yazdığım bir hikâyenin illüstrasyonunu yapabilir misin acaba?” diye sordu sana. Sen kabul edince, bu işbirliğinden dünyanın dört bir yanında popüler olan ‘Brown Bear’ isimli ilk kitabın çıktı ve o kitap artık çocuk kitapları alanındaki kariyerine rengarenk adımlarla ilerlemene vesile oldu.

Eşimle beraber kurduğumuz ajansımızda çalışırken bir gün üniversiteden hocam, yazdığı bir çocuk kitabının illüstrasyonlarını hazırlamamı istedi! Evet, gezegenin başka bir yerinde / zamanında sana olan şey bana da oldu ve bu bir tutkuya dönüştü.

Sonra oğlum dünyaya geldi. 62 dile çevrilen, 132 milyon satan kitaplarınla bu sefer oğlumla beraber tekrar buluştuk seninle. Minik parmaklarıyla deliklere bata çıka, Aç Tırtıl’ın iştahıyla arka arkaya kitaplarını okumaya başladık. Ellerinle dokuduğun kolaj tekniğiyle büyüleyici illüstrasyonların, inovatif tasarımlarınla kitapları adeta oyuncak haline getirişin, çocuklara duyduğun sevgi ve saygıyı her satırında hissettiğimiz akılda kalıcı sade dilin ve her kitabında aşıladığın doğa sevgin…

Sevgili Carle, nesilden nesile, mavi gezegenin her yerinden milyonlarca çocuğun kalbine dokundun, kanatlandırdın. Bir o kadar anne, baba, öğretmene kaynak, çocuk kitabı yazarlarına, çizerlerine, sanatçılara ilham oldun. Ormanın en güzel çiçeklerini sunarak sana teşekkür ediyorum. Tasarladığım her kitap için senden cesaret almaya devam edeceğim, söz! Sen mektupları seversin biliyorum, posta kutunun çocuklardan gelen mektuplar, rengarenk kolajlarla hep dolup taşardı. Benimki de onların yanına kelebek gibi konacak.

Sevgili ‘Gökkuşağının Ressamı’, şimdi geceleyin ay ışığında yıldızlara tutunarak gökyüzünde dolaşırken, bir yandan sanat, okuma ve resimli çocuk kitapları sevgini sonsuza kadar ışıl ışıl yaymaya devam edeceksin, biliyorum.

Renkler içinde uyu…