Bloomberg Economics’e göre eylül ayı içinde Türkiye’nin varlıklarına ilişkin talep artışı gözlemlense de gelişmekte olan ülkeler arasında Türkiye’nin kırılgan yapısını düzeltecek bir gelişme yaşanmadı. Çalışmaya göre Türkiye, dünyanın en kırılgan ekonomisine sahip ülke

Dünyanın en kırılgan ekonomisi Türkiye

Türkiye’yi aynı sınıftan diğer ülkeler arasında kırılgan yapan gelişmelerin başında yapısal olarak verdiği cari açığı geliyor. Dünyanın en büyük cari açık oranına sahip Türkiye, Türk Lirası’nın değer kaybetmesi sonucu cari açığını bir nebze kapatsa da cari açık vermediğinde durgunluk riski yaşayan bir ülke. Öte yandan benzer sınıftaki ülkeler arasında Arjantin’in ardından en yüksek enflasyon yine Türkiye’de…

2013’ten beri Morgan Stanley’in açıkladığı “Kırılgan Beşli” içinde son 5 yıldır varlığını hiç değiştirmeden koruyan tek ülke yine Türkiye oldu.

Çalışmaya göre Türkiye’yi Arjantin, Güney Afrika ve Mısır takip ediyor.

Gelişmekte olan ülkelerde risk artıyor
Öte yandan ticaret savaşları ve FED’in faizlerde normale dönme politikası son yıllarda ortaya çıkan döviz bolluğunu azaltıyor. Buna karşın, cari açığını dış finansmanla finanse eden ülkelerin riskleri artıyor. Standart and Poors ekim ayı raporunda “Küresel likiditedeki daralmanın özellikle dış sermayeye en çok bağımlı olan Türkiye, Venezuela ve Arjantin’i etkilemesini bekliyoruz” diye vurguladı.

FED beklentileri riski artırıyor
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın kur şokunu atlatmak adına faizlerde yaptığı 625 puanlık faiz artışı ile kur bir nebze düşüş gösterse de, ABD verileri başta Türkiye olmak üzere gelişmekte olan ülkelerin riskini artırıyor. ABD tarım dışı istihdam verilerinin son 40 yılın en düşük rakamlarına ulaşması sonucu FED’in 2019 yılı içinde 3’ten fazla faiz artırımına gitme beklentisi güçleniyor. FED’in faiz artırması ise dış finansman sağlamak zorunda olan ülkelerin daha yüksek maliyetlerle borçlanması anlamına geliyor.