Henüz kurulum işlemleri gerçekleştirilmeyen S-400 hava savunma sistemlerini TBMM gündemine taşıyan Çakırözer, “S-400’ler dünyanın en pahalı hurdasına dönüştü” dedi

Dünyanın en pahalı hurdası S-400’ler

BİRGÜN/ ANKARA

İktidarın, “Zorunlu ihtiyaç” diyerek aldıkları S-400 hava savunma füze sistemlerinin alımının üzerinden aylar geçmesine rağmen aktive edilmemesi TBMM gündemine taşındı. TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi ve CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, S-400 hava savunma füze sistem tedariki konusunda verdiği soru önergesinde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a “İhtiyacımız olduğu için aldıysak o zaman neden kullanmıyoruz? Eğer ihtiyacımızı karşılamıyorsa neden 18 milyar TL harcanarak bu silahlar alındı?” diye sordu.

İktidarın bu konudaki açıklamaları ile uygulamalarının çelişkili olduğuna dikkati çeken Çakırözer, “S-400 savunma sistemleri için Cumhurbaşkanı ‘Keyfi değil, zorunluluk’, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü 'Geri adım söz konusu değil’, Dışişleri Bakanı 'Kutuda tutmak için almadık’, Milli Savunma Bakanı ise ‘Nisan, Mayıs’ta aktive olacak’ demişti. Şimdi tüm bu laflar unutuldu, ekonomik bir buhran ile boğuşan halkın vergileri kullanılıp kullanılmayacağı dahi bilinmeyen bir savunma sistemine aktarıldı. Eğer devlet yetkililerinin söylediği gibi zorunluluk ise neden hala kutuda bekletiliyor? Eğer kullanmayacak isek, o zaman neden ‘alacağız’ diye dünyayı ayağa kaldırdık? Ve neden milli bütçemizden 2.5 milyar dolar verdik? Salgın döneminde emekçiye, esnafa, emekliye, yoksula verilemeyen milyarlarca lira, S-400’lerle dünyanın en değerli hurdasına dönüştürülmek üzere” dedi.

TAVİZ OLMAZ

Türkiye’nin orta ve uzun menzilli hava savunma sistemi ihtiyacını karşılamak için Rusya’dan tedarik edilen S-400’lerin aktive edilmemesinin güvenlik zafiyeti doğuracağını vurgulayan Çakırözer şu değerlendirmeyi yaptı:

“Eğer hava savunma ihtiyacımızı S-400 sistemi karşılayabiliyorsa, alınmış sistemin aktive edilmesinin ertelenmesi çok büyük zafiyettir. Güvenlikten taviz verilemez. Ama veriliyor. Bu olmaz. Hele hele bunun COVİD salgınıyla gerekçelendirilmesi ise çok daha vahim bir durum. Ülkemizde ve dünyada salgın var diye Türkiye’ye yönelik tehditler bitti mi? İçeride ve dışarıda teröre karşı operasyonlar durdu mu? Tankımızı, helikopterimizi, silahımızı artık kullanmıyor muyuz? Mehmetçik askerde nöbet beklemiyor mu? Salgın döneminde tüm askeri faaliyetler sürüyor ama bir tek S400 kurulamıyor! Bu nasıl gerekçe böyle? Yurttaşların aklıyla alay ediyorlar.”