Dünyanın gözü İklim Konferansı’nda

Haber Merkezi

Birleşmiş Milletler’in (BM) İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenlediği ilk çevre konferansının üzerinden 50 yıl geçti.

Dönemin sosyal demokrat başbakanı Olof Palme’nin inisiyatif alarak başlattığı ve 1972’deki “Soluduğumuz hava tek bir ülkeye ait değil, onu paylaşıyoruz" sloganıyla başlattığı konferansa 50 yıl sonra Stockholm yeniden ev sahipliği yapıyor. Çevre konferansının 50. yılını kutlamak için günlük "Stockholm + 50: Herkes için sağlıklı bir gezegen- sorumluluğumuz, fırsatımız" temalı etkinlikler düzenleniyor.

Stockholm’de ikinci kez bir araya gelen liderler konferans öncesi iklim krizine dikkat çeken açıklamalar yaptı. Dün başlayan bugün sona erecek konferans için aralarında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres ve ABD İklim Elçisi John Kerry’nin de bulunduğu 129 ülkeden çevre bakanı, temsilci ve liderin yanı sıra Dünya Ticaret Örgütü ve Dünya Bankası gibi katılımcılar da katılıyor.

Hedef, daha sürdürülebilir bir dünyaya geçişi hızlandırmak. Küresel çevre sorunlarının farkına varılıp, çözüm arayışlarının başlaması konusunda ilk ciddi uluslararası inisiyatif olan 1972 konferansının başlangıç tarihi olan 5 Haziran, günümüzde dünya çevre günü olarak kutlanmaktadır.

AKTİVİSTLER DE KONFERANSTA

Bu yılki konferansta bir ilk daha yaşanıyor. Daha önce liderlerin iklim değişikliğiyle mücadele için açıkladığı taahhütler çoğu zaman iklim aktivistlerinin gösterilerinin gölgesinde kalıyordu, hatta ortalığı yakıp, yıkıp kaldırımlarda taş bırakmayan protestolar kongre merkezlerine kadar taşınırdı.

Bu kez bütün dünyadan aktivistler sahiden kongre merkezinde olacak ama bir farkla; yüksek düzeyde resmi katılımcı olarak.