Ulaştırma ve Kalkınma Politikası Enstitüsü, yayımladığı raporda dünyanın “yürünebilir şehirleri”ni açıkladı. Listede Honkg Kong, Moskova, Paris, Londra ve Bogota ilk beşte yer alıyor.

Dünyanın yürünebilir şehirleri açıklandı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD merkezli Ulaştırma ve Kalkınma Politikası Enstitüsü (ITDP) dünyanın en çok yürünen şehirlerini açıkladığı bir rapor yayımladı. Enstitü hazırladığı raporda, araç trafiğine kapalı yolları, yurttaşların okullara ve sağlık hizmetlerine rahat ulaşımını ve son olarak kısa yürüyüş mesafeleri üzerinden bir değerlendirme yaptı. Honkg Kong (Çin), Moskova (Rusya), Paris (Fransa), Londra (İngiltere) ve Bogota (Kolombiya) yaklaşık 1000 şehri geride bırakarak listenin ilk beş sırasına yerleşti.

YÜRÜNEBİLİR ŞEHİRLER EKONOMİ AÇISINDAN ÖNEMLİ

ITDP araştırmacıları yayımladıkları raporda, şehirleri yürünebilir hale getirmenin insan sağlığını olumlu yönde değiştirdiğini, egzoz gazı salınımını azaltarak küresel ısınmanın önüne geçileceğini ve güçlü bir ekonomik model inşa etmek için büyük önem taşıdığının altını çizdi. Raporda özellikle ABD’li şehirlerde kentsel yığılmaların yaşandığı ve yürünebilirliğin çok düşük olduğu vurgulandı.

İlk ölçümde, nüfusu 5 milyondan fazla olan şehirler, park sayıları, caddelerde bulunan yaya yolları ve araç trafiğine kapalı meydanların durumu kategorileri üzerinden değerlendirildi. İkinci ölçümde ise 1 kilometre içerisinde, yurttaşların sağlık ve eğitim kuruluşlarına olan yürüme mesafeleri göz önüne alındı. Fransa’nın başkenti Paris’te insanların yüzde 85’i yürüyerek sağlık ve eğitim kurumlarına ulaşabiliyor.

Sağlık ve eğitim kurumlarına yürüyerek ulaşılabilen ilk beş büyük şehir

  1. Paris (Fransa)
  2. Lima (Peru)
  3. London (İngiltere)
  4. Santiago (Şili)
  5. Bogotá (Kolombiya)

dunyanin-yurunebilir-sehirlerini-acikladi-792993-1.

YÜRÜNEBİLİR KENTLERDE OBEZİTE ORANI DÜŞÜK

Raporda üçüncü kategori ise binaların büyüklüğüydü. Daha küçük yapıların bulunduğu kentlerde yurttaşların daha rahat hareket ettiklerini açıklayan araştırmacılar, listenin başına Sudan’ın Hartum kertini listenin başına koydu.

Küçük binaların bulunduğu ilk beş büyük şehir

  1. Hartum (Sudan)
  2. Bogotá (Kolombiya)
  3. Lima (Peru)
  4. Karaçi (Pakistan)
  5. Tokyo (Japonya)

Rapora ayrıca yürümenin kolay ve daha güvenli olduğu yerlerde obezite oranlarının daha düşük olduğunu, çocukların oyun süresinin daha fazla olduğunu ve yerel işletmelerin fianansal anlamada daha iyi performans gösterdi de eklendi.

PANDEMİ DÖNEMİNDE BİREYSEL ARAÇ KULLANIMI ARTTI

ITDP başkanı Heather Thompson, "Güvenli ve cazip kentler kurmanın anahtarı, kentlerimizi taşıt kullanımından uzaklaştırmaktan geçiyor. Özellikle koronavirüs döneminde inanların toplu taşıma araçlarından uzaklaştığı ve ulaşım için özel araçlarına yöneldiği için yürüyüş alanlarını genişletmenin acil öncelik olduğunu düşünüyorum” ifadesini kullandı.

"Gezegendeki şehirlerin sokakları arabalarla dolu" diyen ITDP araştırmacısı Taylor Reich, “Yürünebilirlik açısından kötü örnekler görmek istiyorsanız ABD’nin çoğu şehrine bakabilirsiniz. Büyük kentlerde iyi planlanmış yaya yolları kurulabilir. Ancak şu an için bunların olması çok uzak bir ihtimal olarak görünüyor. Alışveriş yapmak, okula gitmek veya spor yapmak için yürümek bile neredeyse imkânsız” dedi.

ALT YAPI İMKANLARI BULUNMAYAN ŞEHİRLERDE BİREYSEL ARAÇ KULLANIMI FAZLA

London School of Economic’te öğretim görevlisi olan Alexandra Gomes ise raporu şu sözlerle değerlendirdi:

“Yürümek yaşanabilir şehirler için çok önemli ve skin bir şehirde yaşamak her bireyin hakkı. Bununla birlikte yürünebilir şehirler dünyanın birçok şehrinde sonradan planlanmıştır. Örneğin Londra gibi bir şehirde, yürüyüş yolları için önemli iyileştirmelere ihtiyaç bulunsa da, bu eksiklik metro taşımacılığıyla aşılıyor. Fakat dünyanın birçok şehrinde yürüyüş yolları olmadığı için insanlar bireysel araç kullanımına yöneliyor.