Türkiye seçim sürecini tüm sıcaklığıyla hissetmeye başladı. CHP’nin Maltepe’deki ‘Milletin Sesi’ mitingi, bir anlamda seçim startının verildiğinin en net göstergesi oldu. Konu ne olursa olsun, artık seçimle ilişkilendirilmeden meselelerin konuşulması imkânsız olacak. Kuşkusuz gazete olarak bizim de yoğunlaşacağımız noktalardan biri, işte burası olacak.

İRLANDA’DAN İSPANYA’YA

Kuşkusuz ülke gündemi çok sıcak… İç gündemden kafamızı kaldıracak, nefes alacak kısa bir zaman bile bulmak neredeyse imkânsız. Ama yine de dünyaya bakmak, oralarda neler yaşandığını anlamak, Türkiye’de yaşananları izah etmeye kapı aralayacağı unutulmamalı. Gazetemizin en güçlü olduğu alanlardan biri, hiç kuşku yok ki dış politika sayfalarımız… İrili ufaklı mavi kürede yaşanan hiçbir gelişmeyi atlamadan sayfalarımıza taşımaya çalışıyoruz. Ama geçtiğimiz haftaya ayrı bir sayfa açmak gerekiyor.

İrlanda seçimleri Ada’yı sarstı. Ada’nın bir anlamda geleceğini belirleyecek seçimlerin sonuçları halen tartışılmaya devam ediliyor. İrlanda Komünist Partisi Genel Sekreteri Eugene Mccartan, BirGün için kaleme aldığını “İngiliz efendiler ve uşakları kaybetti” başlıklı yazısında, orada yaşananları ve olası sonuçların fotoğrafını net olarak önümüze koydu.

dunyaya-bakmak-1018961-1.

Bir başka ilginç konu ise Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya girme isteği ve Ankara’nın itirazıyla başlayan süreç… İki ülkenin yönetimleri gönüllü olarak NATO kapısına koşarken ülkede farklı seslerin de olduğu yine gazetemiz aracılığıyla duyuruldu. Yaren Çolak arkadaşımızın Finlandiya Komünist Partisi Genel Sekreteri Tiina Sandberg ile yaptığı söyleşi, bu açıdan oldukça önemliydi.

dunyaya-bakmak-1018962-1.

Dünyada hep kötü şeyler olmadı. Örneğin İspanya’da kadınlar, kürtaj hakkı konusunda bir zafer kazandı. Yine Yaren Çolak imzasıyla gerçekleşen bu söyleşide, tüm süreci ve mücadelenin perde arkasını sosyalist-feminist gazeteci Tiare Gatti Mora’dan öğrendik.

dunyaya-bakmak-1018963-1.

Dış sayfalarımızda gözden kaçırıldıysa bir kez daha dönüp bakmanızı önereceğimiz bir söyleşimiz daha vardı. Umut Serdaroğlu, Şili’de askeri diktatörlük döneminden kalma Anayasa’nın yürürlükten kaldırılmasını içeren yeni Anayasa sürecine dair bir söyleşi gerçekleştirdi. Ülkedeki son durumu ve bu süreci Şili Üniversitesi’nden Siyaset Bilimci Doç. Dr. Claudia Heiss’le konuştu.

dunyaya-bakmak-1018964-1.

GAZETECİLİKTEN TAVİZ YOK

Geçen hafta, Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar ile kardeşi Haluk Bayraktar’ın ‘TÜBİTAK damadın vakfına çalışıyor’ başlıklı haberimiz hakkında açtığı davada 200 bin TL’lik manevi tazminat kararı verildi. Yargının hali ortada. Gazetecilikten dün nasıl geri adım atmadıysak, bugün de atmayacağız…

Daha önce de belirttiğimiz üzere, Gezi bizimdir… BirGün Pazar’da Gezi davasında hukuksuz biçimde 18 yıl hapse mahkûm edilen isimlerden Çiğdem Mater’in Bakırköy Kadın Cezaevi’nden gönderdiği bir yazı vardı. Her hafta cezaevlerinden gelecek açıklamalara ve yazılara sayfalarımızı açmaya, dostlarımızın yeniden özgürlüklerine kavuşması için çaba harcamaya devam edeceğiz.

dunyaya-bakmak-1018965-1.

BirGün’ün GÜCÜ

Bu yazı Mersin’de yazıldı. Mersin BirGün Okur İnisiyatifi, yaklaşık 2 bini aşkın dostun katıldığı bir etkinlik düzenledi. Mezitli Kuyuluk Tabiat Parki’nda kelimenin gerçek anlamıyla 7’den 70’e kadar her kesimden Mersinli bir araya geldi. Kitap söyleşileri, müzikler, oyunlarla 12 süren etkinlik; bir anlamda eşitlik ve kardeşlik içinde yaşanacak bir ülkenin küçük bir örneği oldu. Mersin Okur İnisiyatifi’nden arkadaşlar, “BirGün’ün gücü sayesinde bu coşkulu kalabalığı bir araya getirebildik” dediler… Birçok konuda doğru tespitlerde bulunan okur inisiyatifinden arkadaşlarımız, burada yanılıyor. Asıl BirGün gücünü ve varlığını bu yenilmez, bükülmez, diz çökmez dostlarından alıyor. Yolumuz açık, yürümeye devam…