Dünyaya ‘Hayvan Gibi’ bakacağımız bir hafta sonu

ARTEMİS GÜNEBAKANLI

Ekonomik kaygılarla örülü gündelik hayatlarımızda sanatla temas etme ihtiyacını çoğu zaman unutuyoruz. Böyle bir ihtiyacın var olabileceği ancak bizi bir anda çarpan, duygu durumumuzu değiştiren, yaşadığımız yere, kendi hayatımıza ve başkalarına bakışımızı etkileyen eserlerle karşılaştığımızda aklımıza geliyor. O zamanlarda daha farklı bir iletişimin, bakışın, dolayısıyla daha farklı bir yaşamın mümkün olduğu bilgisi zihnimizde parlıyor. Şehrin yorucu temposu içinde o parlamayı ne kadar tutabiliyoruz tartışılır ama bu çarpıcı anların hepsi içimizde izler bırakıyor, aklımızı meşgul ediyor, bizi yavaş yavaş değiştiriyor.

İstanbul Comics and Art Festival (İCAF), üç yıldır dokunduğu on binlerce insanın hayatında böyle minik parlamalar yarattı. Çizgi roman kültüründen beslenen, sokak sanatıyla şehre yayılan, programındaki sergiler, atölyeler, söyleşiler, gösterimler, konserler ve kamusal alan uygulamalarıyla birçok yaratıcı alanın birbirine temas ettiği bir açık hava festivali olan İCAF, dördüncü senesinde başlangıç noktası olan Kadıköy’den çıkıp Avrupa yakasına geçiyor. Bu yıl 12-13 Ekim’de Beşiktaş’ta gerçekleşecek festivalin mekânları Feriye, Ortaköy Yetimhanesi ve Kethüda Hamamı.

“HAYVAN GİBİ FESTİVAL”

“Hayvan Gibi” ana başlığını benimseyen İCAF’ta çizgi roman karakterlerinin hayvan güçleri, karikatürde hayvan diyalogları, sokak hayvanları ile kamusal alan ilişkisi, sanatta hayvan temsilleri gibi konular üzerine atölye ve söyleşiler düzenlenecek. Yaşam alanlarımızı paylaştığımız hayvanların sürekli işkence haberleriyle gündeme geldiği, yasaların hayvanları korumadığı bir ortamda çok isabetli ve değerli bir tema seçilmiş.

Berlin ve İstanbul’un kardeş şehir olmasının 30. yılında, Berlinli küratör Denis Leo Hegic’i konuk edecek İCAF, 11 Ekim’de Beşiktaş Belediyesi’nin ev sahipliğinde İstanbul ve Berlin’den 10 mural sanatçısıyla şehrin duvarlarını birer sanat eserine dönüştürecek. Festivalin kamusal alana müdahalesi sokak sanatıyla sınırlı kalmayacak. İleri dönüşüm kolektifi Çöpçüler ile atık malzemelerden sokak hayvanları için evler yapılacak.

Festival mekânlarından Feriye’de katılımcıları çizgi roman dükkânları ve yayınevlerinin alanları, Kaan Sezyum, Devrim Kunter, Memo Tembelçizer, Burak Şentürk, Galip Dursun, Ümit Kireççi söyleşileri, Melis Balcı küratörlüğünde animasyon gösterimi, Rashit, Mind Shifter, Eskiz, Rasta Baba, Kamufle & Brothers konserleri bekleyecek. Son yıllarda kültür sanat organizasyonlarıyla yeniden şehir hayatına katılan Ortaköy Yetimhanesi’nde ise Big Baboli Şarküteri, Krüw, Fam, Dream Gigs Illustrated, Post, Vitomanoloroma & Slomsky, Deniz Beşer ile Fanzin Arşivi sergileri, atölyeler ve canlı sokak sanatı çalışmaları yer alacak. Kethüda Hamamı da özel bir sergi projesine ev sahipliği yapacak.

Gündemin de hava gibi grileştiği bu günlerde ilham almak, farklı alanlardan üretimlerle tanışmak, bugüne ve geleceğe dair umutlanmak ve iyi hissetmek için yolunuzu İCAF’a düşürün.

dunyaya-hayvan-gibi-bakacagimiz-bir-hafta-sonu-634794-1.