AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sıklıkla dile getirdiği “IMF’ye borç verdik” iddiası, Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz tarafından yalanlandı. Yılmaz, “MB bilançosunda böyle bir borç kaydı yok” dedi.

Durmuş Yılmaz: MB’nin bilançosunda IMF’ye borç verildiğinin kaydı yok

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sık sık dile getirdiği “IMF’ye borç verdik” iddiasını, geçen Cuma günü Ayasofya çıkışında yeniden gündeme getirdi.

Erdoğan ve AKP sözcüleri “IMF’ye borç vermenin” propagandasını sürekli olarak tekrarlarken, Eski Merkez Bankası Başkanı, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Yılmaz konuyla ilgili önemli bir açıklamada bulundu.

‘IMF BİZDEN BORÇ İSTEMEDİ’

Sosyal medya hesabından konuya dair bilgilendirme yapan Yılmaz, Merkez Bankası bilançosunda böyle bir borç kaydının olmadığını belirtti.

Yılmaz, tweetinde şu ifadeleri kullandı:

“Şu IMF’ye $5 milyar borç verme konusu. En ağır kelimeyi kullanmak için çok zorladım, bulabildiğim kelime YALAN. Konu çok teknik. Kısacası IMF bizden borç istemedi. İhtiyati bir fona TAAHHÜTTE bulunuldu. Taahhüt gerçekleşmedi. İspatı: MB bilançosunda böyle bir borç kaydı yok.”

BABACAN’IN ERDOĞAN’A YANITI

Konuyla ilgili olarak Eski Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da bir paylaşım yaptı.

Erdoğan’ın kendisine yönelik eleştirilerine cevaben tweet atan Babacan, “Sayın Cumhurbaşkanı'nın tespitine katılıyorum. Ekonomi yönetimini teslim ettiğimde Türkiye, IMF'ye borç verebilecek güçteydi. Fakat bugün maalesef IBAN verip halktan yardım isteyen bir yönetim var” dedi.

Babacan’ın, “IMF’ye borç veren” yerine “IMF’ye borç verecek güçte” ifadesini kullanması dikkat çekti.

Erdoğan, Babacan için, “IMF bizden 5 milyar dolar borç istedi, o zaman ekonomiye bakan zat geldi, ‘Başbakan’ım verelim mi borcu’ dedi. ‘Verelim’ dedim. Bugün borcu alan yarın talimat alır. Şimdi parti kurmuş, bize ekonomi dersi veriyor” ifadelerini kullanmıştı.